Znepriatelení líbyjskí lídri sa dohodli na prímerí a vypísaní volieb

NETKY.SK • 25 Júl 2017, 20:09 • 2 min
Znepriatelení líbyjskí lídri sa dohodli na prímerí a vypísaní volieb

PARÍŽ - Dvaja hlavní konkurenční líbyjskí lídri sa v utorok vo Francúzsku dohodli na prímerí, pričom ozbrojené sily chcú v budúcnosti využívať "striktne" len na boj proti terorizmu.

slovakia

left justify in out

Šéf líbyjskej vlády národnej jednoty Fájiz Sarrádž a veliteľ armády Chalífa Haftar sa stretli v La Celle-Saint-Cloud neďaleko Paríža, kde podpísali plán zameraný na obnovenie stability v nepokojnej africkej krajine.

Ako uvádza text zverejnený kanceláriou francúzskeho prezidenta Emmanuela Macrona, obaja lídri sa dohodli na spolupráci s cieľom zorganizovať prezidentské a parlamenté voľby "tak rýchlo, ako to len pôjde". Spoločne sa tiež zaviazali bojovať proti terorizmu a pašeráctvu.

Líbya, ktorá je rozdelená medzi konkurenčné vlády a množstvo milícií, je živnou pôdou pre militantov z Islamského štátu, ako aj pašerákov migrantov usilujúcich sa dostať do Európy. Francúzsko sa preto podujalo zaštítiť rokovania s cieľom dosiahnutia novej politickej dohody. Utorkové rokovanie sa uskutočnilo za prítomnosti prezidenta Macrona, ako aj novovymenovaného vyjednávača OSN pre Líbyu Ghassana Salamého.

Africká krajina upadla do chaosu po občianskej vojne v roku 2011, počas ktorej zahynul tamojší diktátor Muammar Kaddáfí.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies