Na Slovensku potvrdili ďalšie tri prípady variantu omikron

NETKY.SK • 21 December 2021, 16:29 • 2 min
Na Slovensku potvrdili ďalšie tri prípady variantu omikron

BRATISLAVA – Na Slovensku potvrdili ďalšie tri prípady omikron variantu nového koronavírusu. Dve osoby boli zaočkované dvoma dávkami vakcíny proti ochoreniu COVID-19, jedna je nezaočkovaná. Celkovo je v krajine potvrdených sedem prípadov variantu omikron. TASR o tom informoval Úrad verejného zdravotníctva (ÚVZ) SR.

slovakia

left justify in out

Prvá osoba sa nakazila v spoločnej domácnosti s osobami, u ktorých už bol omikron potvrdený po návrate zo zahraničia. „Osoba od začiatku dodržiavala režim karantény a po pozitívnom testovaní domácu izoláciu. Klinický priebeh ochorenia bol ľahký,“ opísal hlavný hygienik SR Ján Mikas. Druhá osoba bola bez cestovateľskej anamnézy, ochorenie sa prejavilo klinickými príznakmi. „Kontakty boli zabezpečené a testované, pozitívne vzorky budú sekvenované,“ uviedol. Tretia nezaočkovaná osoba má potvrdenú cestovateľskú anamnézu, na územie Slovenska sa vrátila z Afriky. „Karanténa po príchode na Slovensko bola dodržaná,“ uviedol.

 

Vzhľadom na vlastnosti variantu a zaznamenaný výskyt u osoby bez cestovateľskej anamnézy ÚVZ predpokladá, že reálny výskyt omikronu v populácii je vyšší, než naznačujú priebežné výsledky sekvenácie pozitívnych vzoriek. ÚVZ preto dôrazne odporúča dať sa zaočkovať proti ochoreniu COVID-19 a dôsledne dodržiavať protiepidemické opatrenia. „Očkovaním sa významne zníži riziko závažného priebehu infekcie a ťažkého priebehu ochorenia COVID-19,“ dodal. Podľa ECDC bol variant omikron k 19. decembru potvrdený v 28 európskych krajinách vrátane Slovenska.

 

Možno vás zaujme: Na Slovensku skúmali hladinu protilátok u neočkovaných



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies