Zmrzačený tukan dostane zobák z 3D tlačiarne

NETKY.SK • 19 Február 2015, 13:34 • 2 min
Zmrzačený tukan dostane zobák z 3D tlačiarne

BRATISLAVA - Tukan Grecia, ktorému v januári vandali zlomili vrchnú časť zobáka, dostane protézu.

slovakia

left justify in out

Po tom, čo sa v kampani na pomoc operencovi vyzbieralo niekoľko tisíc amerických dolárov, štyri kostarické spoločnosti dobrovoľne ponúkli, že zvieraťu vytvoria náhradu. Tú pritom vyrobia v 3D tlačiarni.

 

Fotografie zmrzačeného tukana nesúceho meno podľa miesta, kde ho našli, po ich zverejnení v miestnych médiách a na sociálnych sieťach pobúrili obyvateľov Kostariky. Následne vznikla kampaň na záchranu zvieraťa. Grecia sa zatiaľ zo zranenia zotavuje v záchrannom centre Zoo Ave pri meste San José. "Množstvo, ktoré dokáže zjesť sám, je veľmi malé, takže mu musíme pomáhať," uviedla Carmen Soto, ktorá sa o tukana stará. Podľa veterinárky sa jeho rana dobre hojí a do mesiaca budú môcť urobiť sken zmrzačeného zobáka. Dizajnéri zatiaľ pracujú na vytvorení najvhodnejšej náhrady odlomenej časti, ktorá by operencovi pomohla opäť riadne prijímať potravu. Zároveň však dúfajú, že tukan nový zobák príjme. Podobné protézy sa napríklad v USA podarilo implantovať napríklad orlovi či tučniakovi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies