Zmrazené hranice: ako krajiny rozdeľujú Arktídu

NETKY.SK • 4 December 2017, 20:23 • 2 min
Zmrazené hranice: ako krajiny rozdeľujú Arktídu

PETROHRAD - V Petrohrade sa otvára 7. medzinárodné fórum "Arktída: súčasnosť a budúcnost". Informuje agentúra TASS.

slovakia

left justify in out

Arktída - severná polárna oblasť Zeme zahŕňa okraj kontinentov Eurázie a Severnej Ameriky. Takmer celý Arktický oceán s ostrovmi, s výnimkou pobrežných ostrovov Nórska a priľahlých častí Atlantického a Tichého oceánu.

 

Arktída "hraničí" s piatimi krajinami: Ruskom, Kanadou, USA, Nórskom a Dánskom. Ruské vlastníctvo v Arktíde - polárne oblasti zeme v rámci hraníc Ruska priľahlé k Severnému pólu, vrátane severného pobrežia Eurázie, Arktický oceán s ostrovmi a časť Tichého oceánu.

 

Moderné hranice ruskej Arktídy sú stanovené prezidentským dekrétom od 2. mája roku 2014. Medzinárodná dohoda, definujúca právny štatút Arktídy neexistuje.

 

Geografický severný pól alebo oblasť Severného ľadového oceánu, ktorý ho obklopuje, nevlastní žiadna krajina. Zahraniční ministri a ďalší oficiálni zástupcovia Kanady, Dánska, Nórska, Ruska a USA sa 28. mája 2008 stretli v meste Ilulissat na Arkticko-oceánskej konferencii, kde ohlásili Ilulissatskú deklaráciu.

 

Ľad v Arktíde sa roztápa a vynášajú sa na povrch doteraz nezodpovedané otázky a problémy. Úpravou správania štátov v Arktíde sa doteraz nezaoberá žiadna medzinárodná zmluva. Problémy a otázky sa predovšetkým týkajú vymedzenia hraníc a územných nárokov štátov, ktoré sa netýkajú iba pevniny, ale aj podmorskej pevniny, najmä kontinentálneho šelfu. Kontinentálny šelf je zaujímavý pre všetky krajiny, ktoré "hraničia" s Arktídou, najmä z ekonomického hľadiska, pretože práve tu sa majú nachádzať ložiská nerastných surovín. V tomto ohľade zohráva významnú rolu UNCLOS (Dohovor Organizácie Spojených národov o morskom práve).



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies