Zmeny pŕs, s ktorými treba po štyridsiatke počítať

NETKY.SK • 20 Október 2023, 09:00 • 2 min
Zmeny pŕs, s ktorými treba po štyridsiatke počítať

Podprsenka vám začína byť nejaká malá? A prsia sú na dotyk oveľa citlivejšie? Toto sa okolo štyridsiatky deje bežne. Pokiaľ z toho chcete niekoho obviniť, sťažnosť spíšte na adresu hormónu estrogénu.

slovakia

left justify in out

Štvrtá životná dekáda je obdobím veľkých telesných zmien, ktoré sa týkajú aj pŕs. Príčinou je perimenopauza a neskôr aj samotná menopauza. Čo vás vo vlastnom výstrihu môže dosť nemilo prekvapiť? Zvýšená citlivosť, ktorá nie je príjemná. Na zvýšenú citlivosť pŕs sa po štyridsiatom roku života sťažuje prevažná väčšina žien. V podstate ide o prvú veľkú prsnú zmenu, ktorú si skrátka nemožno nevšimnúť. Aspoň takúto situáciu opisuje popredný austrálsky lekár a uznávaný onkologický špecialista Sanjay Warrier, podľa ktorého k citlivosti dochádza kvôli nárastu hormónu estrogénu. Nosenie kvalitnej podpornej podprsenky môže priniesť úľavu, s čím súhlasí približne 85 percent príslušníčok nežného pohlavia. Možno je čas vyraziť na nákupy… A to aj z iného dôvodu. Opuchnuté prsia nie sú nič výnimočné. Ak máte pocit, že je vám nosená spodná bielizeň trochu tesnejšia, pravdepodobne sa nepletiete. Nie je to ale tým, že by vám prsia snáď v neskorom veku začali rásť a snažili sa dohnať to, čo doteraz zameškali. Vyššie menovaný lekár poukazuje na skutočnosť, že kratšie a nepravidelné cykly, a to spolu s väčším množstvom spomínaného estrogénu, môžu viesť k opuchom. Počas perimenopauzy sú ženy tiež náchylné na priberanie na váhe, čo na objeme hrudníka pochopiteľne prejaví.

Strata elasticity, s ktorou sa nedá nič robiť. Ochabovanie býva súčasťou prirodzeného procesu starnutia, a preto je nevyhnutné. S každým rokom sa znižuje produkcia kolagénu, koža prestáva byť elastická a šľachy aj pružné spojivové tkanivá prichádzajú o silu. Prsia už teda nestoja „v pozore“ ako kedysi, sú ovisnuté, ale aj s tým sa dá niečo robiť. Lekár Sanjay Warrier odporúča cvičenie a posilňovanie prsných svalov, čím sa dá tento stav aspoň trochu zmierniť.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Monika
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies