Nenechajte si ujsť United Europe Jazz Festival v Banskej Bystrici

NETKY.SK • 17 Apríl 2024, 10:30 • 2 min
Nenechajte si ujsť United Europe Jazz Festival v Banskej Bystrici

Štvordňový festival, plný skvelej džezovej hudby môžete zažiť od 25. do 28. apríla v Robotníckom dome v Banskej Bystrici.

slovakia

left justify in out

Už 28. ročník prestížneho hudobného podujatia bude hostiť viaceré hviezdne mená aj začínajúcich zaujímavých interpretov tohto nesmrteľného žánru, spájajúceho kultúry po celom svete. 

V Hogo Fogo Jazz & Art Clube celý festival odštartuje koncertom britského klavíristu a skladateľa Dana Costu, sprevádzať ho bude Peter Solárik na bicích a Matej Štubniak na kontrabase. Ešte predtým si môžte v Štátnej vedeckej knižnici pozrieť dokument SWING - Pure pleasure, zachytávajúci vývoj džezu v 30. rokoch 20. storočia. 

V piatok 26. apríla sa predstaví jeden z najvýraznejších talentov súčasnej džezovej hudby u nás - formácia Lash & Grey, alebo Kristína Mihaľová a Jakub Šedivý. Spolu s nimi sa predstavia aj českí muzikanti Tomáš Baroš na kontrabase a Marek Urbánek na bicích. Nevšedný hudobný zážitok prinesie návštevníkom festivalu nepochybne i druhý koncert v podaní poľského kvarteta THE CHOICE. V kvartete pôsobí jeden z najvýznamnejších poľských jazzových saxofonistov a skladateľov Adam Wendt.

 

 

 

Na Námestí SNP zahrá 27. apríla Big Band a Saxofónové kvarteto ZUŠ J. Cikkera. Po vystúpení žiakov banskobystrickej ZUŠ-ky odohrá koncert slovenská jazzová speváčka Svetlana Rymarenko, ktorá okrem rôznych jazzových zoskupení pôsobí v známej a cappelle Fragile. Hudobný program na námestí uzavrie jedna z najvýraznejších speváčok rnb, soulu, low-key housu, funku a jazzu Anita Soul, ktorá predstaví svoj nový album s názvom Balans. 

Podujatie sa v ten istý deň presunie z námestia do Robotníckeho domu, kde návštevníkov čaká výnimočný koncert českého speváka a textára Dana Bártu. Na pódiu nebude sám, sprevádzať ho bude Robert Balzar Trio.

Ďalší - posledný deň festivalu bude džezové podujatie pokračovať na Námestí SNP koncertom mládežníckeho orchestra z Borského Mikuláša Big Band Storm a big bandom slovenského trubkára a skladateľa Lukáša Oravca.

Súčasťou festivalu bude i audiovizuálna výstava Apríl – mesiac jazzu, ktorú vo svojich priestoroch pripraví Štátna vedecká knižnica v Banskej Bystrici.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Alexandra Elia
jazz.sk
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies