Zmenou Zákonníka práce nechceme zamestnancom brať ich benefity

NETKY.SK • 26 Október 2010, 12:22 • 2 min
Zmenou Zákonníka práce nechceme zamestnancom brať ich benefity

Zmenou Zákonníka práce nechceme zamestnancom brať ich benefity

slovakia

left justify in out

img

Najväčšími problémami v súčasnom Zákonníku práce (ZP), ktoré obmedzujú zamestnávateľov, sú podľa Americkej obchodnej komory (AmCham) na Slovensku existujúci súbeh odstupného a výpovednej lehoty, neprimerané právomoci odborov i neflexibilný pracovný čas.
"Snahou zamestnávateľov nie je oberať zamestnancov o ich benefity, ktoré sú im dostupné cez pracovné alebo kolektívne zmluvy. Cieľom zamestnávateľa je mať dokument, ktorý mu zvýši konkurencieschopnosť a umožní vytvárať nové pracovné miesta. Ukončenie pracovného pomeru pri súčasnom nastavení ZP bráni prijímaniu nových zamestnancov. A nemôžme sa tváriť, že máme prácu pre zamestnanca, ak ju nemáme," uviedol po dnešnom stretnutí s ministrom práce Jozefom Mihálom (SaS) predseda výboru AmCham pre zamestnanosť a sociálne veci Miroslav Kiraľvarga.
Zrušenie súbehu dlhodobo presadzuje šéf rezortu práce Mihál. Plánovaná zmena však na pondelkovom (25.10.)rokovaní tripartity narazila na nesúhlas odborov. Podľa ministra by sa po takejto zmene dávka v nezamestnanosti dynamickejšie naviazala na proces ukončenia pracovného pomeru. "Moja predstava je taká, že treba zvýšiť mieru náhrady pri dávkach v nezamestnanosti v prvých mesiacoch po prepustení a postupne ju znižovať v ďalších mesiacoch. Nezamestnaný by bol viac motivovaný hľadať si nové miesto a zároveň by nebol ani poškodený vo svojich nárokoch," vysvetlil Mihál.
Mihál taktiež súhlasí s AmCham v otázke práce formou dohody. "Aj keď k poklesu nezamestnanosti nedochádza, na Slovensku narastá počet ľudí pracujúcich na dohody a na živnosť. Čiže ľudia sa nám nevracajú do pracovných pomerov, ale pracujú inými formami, lebo sa im zdajú výhodnejšie. Na dohody dnes pracuje 700.000 ľudí a ich počet narastá. V pracovnom pomere je 1.700.000 ľudí," uzavrel.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies