Kybernetickú bezpečnosť ovplyvnila vlani aj vojna na Ukrajine

NETKY.SK • 7 Jún 2023, 15:30 • 2 min
Kybernetickú bezpečnosť ovplyvnila vlani aj vojna na Ukrajine

BRATISLAVA - Národný bezpečnostný úrad (NBÚ) poukázal na to, že kybernetickú bezpečnosť ovplyvnila vlani vojna na Ukrajine či rozvoj nových technológií. Vlani prijal NBÚ celkovo 1170 hlásení o kybernetických bezpečnostných incidentoch, z toho 20 z nich malo závažný charakter.

slovakia

left justify in out

Kybernetickú bezpečnosť ovplyvnila vlani vojna na Ukrajine či rozvoj nových technológií. Poukázal na to Národný bezpečnostný úrad (NBÚ), podľa ktorého sa kybernetické útoky a incidenty sa stali naplno súčasťou vojenských konfliktov, spravodajských hier a nelegálnych aktivít. TASR o tom informoval hovorca NBÚ Peter Habara.

 

"Správy o kybernetickej bezpečnosti a činnosti NBÚ za rok 2022 ilustrujú tento stav nielen z národného, ale aj globálneho pohľadu," priblížil. Kybernetické útoky spojené s vojnou na Ukrajine nezasahovali podľa neho v minulom roku len napadnutý štát, ale aj štáty, ktoré Ukrajinu dlhodobo podporujú. Najpočetnejšou aktivitou hackerských skupín a komunitných hnutí boli DDoS útoky, ktoré mali za cieľ spôsobiť zneprístupnenie webových stránok a služieb. "Konanie Slovenska, ako darovanie vojenského materiálu alebo otvorená kritika Ruska, so sebou priniesli niekoľko DDoS útokov," poukázal Habara. Cielené boli prevažne na webové stránky štátnych organizácií. "Našu kybernetickú bezpečnosť ovplyvňovali aj činnosti profesionálnych gangov, ktoré poskytovali škodlivý ransomvér ako zaplatenú službu," spresnil hovorca. Infekcia ransomvérom podľa neho predstavovala najčastejšiu hrozbu pre fungovanie jednotlivcov, ale aj organizácií v štáte. V oblasti dezinformácií a sociálneho inžinierstva sa zase dostávala do popredia napríklad technológia deep fake.

 

img

 

zjednodušený princíp DDoS útokov 

 

Vlani prijal NBÚ celkovo 1170 hlásení o kybernetických bezpečnostných incidentoch, z toho 20 z nich malo závažný charakter. "Najviac povinných a dobrovoľných hlásení incidentov v rámci jednotlivých verejných sektorov bolo hlásených vo verejnej správe, bankovníctve a zdravotníctve," priblížil Habara a doplnil, že najviac kybernetických bezpečnostných incidentov hlásili sektory v apríli. V informačných systémoch verejnej správy sa situácia v oblasti kybernetickej bezpečnosti podľa Habaru dlhodobo nemení. NBÚ však naďalej pozoruje jej kritické zanedbávanie, ktoré podceňujú najmä samosprávy a malí prevádzkovatelia. V zdravotníctve sa vnímanie kyberbezpečnosti postupne zlepšuje. "Zdravotnícke zariadenia však stále disponujú zastaranými technológiami a personálom s nedostatočným povedomím v oblasti kybernetickej bezpečnosti," doplnil hovorca. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies