Zmení strana Smer-SD po vyše štvrťročnici svoj názov?

NETKY.SK • 20 Máj 2021, 07:16 • 2 min
Zmení strana Smer-SD po vyše štvrťročnici svoj názov?

BRATISLAVA - Opozičná strana Smer-SD zmení po 16 rokoch svoj zaužívaný názov a budú mať aj nové logo.

slovakia

left justify in out

Od roku 2005 strana expremiéra Roberta Fica nesie názov Smer – sociálna demokracia. Na Úrade priemyselného vlastníctva bola podaná žiadosť o registráciu obrazovej ochrannej známky s textom „Smer – slovenská sociálna demokracia“.

 

img

 

Nové logo strany bude obsahovať červenú ružu, ktorú už kedysi strana používala. Posledná zmena loga u nich nastala pred dvoma rokmi, pred parlamentnými voľbami. Bola to červenomodrá šípka s nápisom „nový Smer“. Od Smeru sa odčlenil Peter Pellegrini  a založil si svoju vlastnú stranu. Na Slovensku tak máme dve strany s prívlastkom sociálnodemokratická. 

 

Potenciálny dôvod?

Fico uviedol v alternatívnej televízii Slovan, že kým jeho strana je „slovenskou sociálnou demokraciou“, Hlas sa tlačí do liberálneho priestoru a reprezentuje „bruselskú“ sociálnu demokraciu. Rozdielnosť názorov opísal v tej istej televízii i poslanec Blaha.

 

img

 

V  televízii TA3 taktiež predostrel podobnú myšlienku.  „Ja som predstaviteľom ľavicovej strany, ktorá chce robiť slovenskú sociálnu demokraciu, nie bruselskú. Ja nechcem, aby top témou Smeru bolo, či budú tri záchody pre mužov, ženy a pre tých, ktorí nevedia, čo sú,“ povedal.

 

Nie je isté, či sa Smer premenuje aj oficiálne. Tlačové oddelenie strany odpísalo na otázku portálu aktuality.sk, že zatiaľ oficiálne platí pôvodný názov. „Nové textovo-vizuálne logo slúži hlavne na lepšiu a adresnejšiu politickú komunikáciu hodnotového zamerania strany s občanmi a voličmi,“ informoval Smer.

 

Strana chce voličom odkázať, že do popredia nestavia „bruselské“ témy, ako sú „práva LGBTI, legalizácia drog alebo otázka výberu pohlavia“, ale témy „blízke slovenskej sociálnej demokracii“. Smer hovorí o minimálnej mzde či sociálnych istotách. Dušan Jarjabek tvrdí, že názov nemenia preto, aby sa odlíšili od Hlasu. V spoločnosti sa podľa neho začal vytrácať dôraz na všetko slovenské. „Takýmto spôsobom sa chceme vyhraniť a jasne dať najavo, že všetko, čo je slovenské, je nám veľmi blízke. Aj toto je jeden z pilierov našej politiky, ktorú chceme robiť do budúcna,“ povedal.

 

Mohlo by vás zaujímať: Ľuboš Blaha sa ostro pustil do Korčoka, Baťovej i Pellegriniho. Televíziu Markíza nazval extrémistickou

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies