Vlastníte dron? Ak ho chcete používať, budete musieť zložiť skúšku

NETKY.SK • 4 Jún 2019, 13:41 • 2 min
Vlastníte dron? Ak ho chcete používať, budete musieť zložiť skúšku

Pre drony budú od budúceho roka platiť nové pravidlá.

slovakia

left justify in out

V posledných rokoch sa veľmi rozmohlo používanie dronov. Ide o malé bezpilotné lietadlá, ktoré nám dokážu sprostredkovať dychberúce zábery z vtáčej perspektívy. Masívne sa začali využívať napríklad aj pri natáčaní svadieb, festivalov a iných podujatí, vďaka čomu sa dopyt po nich výrazne zvýšil, ceny klesli, a tak sa stali ešte dostupnejšími. S rastúcim počtom nových majiteľov však narastá aj bezpečnostná hrozba, ktorá vyplýva s nevedomosti jednotlivých používateľov. Preto sa pripravujú legislatívne zmeny upravujúce ich pilotovanie.

 

img

 

Európska únia finalizuje nariadenie, ktoré by malo vstúpiť do platnosti už budúci rok. Drony budú musieť byť označené štátnymi poznávacími značkami a ich majitelia budú skladať špeciálne on-line skúšky z oblasti všeobecných používateľských znalostí, bezpečnosti i meteorológie.

 

Toto nové pravidlo sa nebude týkať len tých, ktorí si dron zakúpia v budúcom roku, ale aj starých majiteľov, pokiaľ budú chcieť v používaní lietadla pokračovať. Tí však dostanú na vybavenie ŠPZ a skúšky dvojročný odklad.

 

img

 

Mohli by sme teda povedať, že každý majiteľ dronu bude potrebovať akýsi „vodičský preukaz“, inak nebude môcť toto zariadenie pilotovať legálne, za čo, samozrejme, budú hroziť sankcie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona