Zmena klímy vplýva aj na hmyz. Ten dokáže čoraz viac vzdorovať jesennému počasiu

NETKY.SK • 24 Október 2023, 16:00 • 2 min
Zmena klímy vplýva aj na hmyz. Ten dokáže čoraz viac vzdorovať jesennému počasiu

Počasie konečne začína pripomínať jeseň. Mnohí z nás sa tešia, že sa zbavia aj otravného hmyzu. Avšak s klimatickou zmenou sa mení aj ich správanie.

slovakia

left justify in out

Nielen ľudia, ale aj hmyz je zmätený z týchto nadpriemerných teplôt. A tak sme v septembri či októbri potrebovali repelent proti komárom či počuli bzučať ázijské sršne.
Veľa druhov hmyzu sa kvôli dôsledkom zmeny klímy rozmnožuje ešte aj uprostred jesene. Rovnako ako iné druhy rastlína živočíchov aj život hmyzu je podmienený vonkajšími podmienkami. A tie tohtoročné sú viac než zmätočné.

Zmena teplôt aj ľudská činnosť

Vyššie teploty, nízka či nadmerná vlhkosť či umelé nočné osvetlenie sú pre nich maximálne mätúce. Zatiaľ čo najčastejšie končí aktivita väčšiny druhov hmyzu v septembri, tento rok boli mnohé aktívne ešte aj v októbri.

Ďalším príkladom sú aj komáre tigrované. Tento druh mal pôvodne problém prispôsobiť sa podnebiu kontinentálneho Francúzska, avšak vďaka otepľovaniu ho už nájdeme v celej Európe. Jeho životný cyklus sa adaptoval na dlhé obdobie vysokých teplôt, ktoré sa začínajú objavovať aj mimo letnú sezónu.
Tieto komáre vytvárajú na jeseň vajíčka, ktoré sú akoby "zazimované", aby vydržali do jari. Avšak ak sú podmienky priaznivé, komáre sa ďalej rozmnožujú a nepripravujú sa na zimu. Nespôsobujú len nepríjemné štípance, ale tento invázny druh prenáša aj závažné choroby ako horúčku dengue či vírus chikungunya.

Budeme čeliť hmyzu celý rok?

Ak sa bude naďalej otepľovať a zima ako ročné obdobie by prestala existovať, stali by sa dve veci. Druhy, ktoré sú typické pre leto, by sme vídavali celý rok ako napríklad komáre.

Na druhej strane ale existujú aj druhy, ktoré potrebujú prezimovať. Ide napríklad o motýle, ktoré potrebujú tzv. diapauzu. Pre tieto druhy je potrebná hibernácia, aby na jar vzišla nová generácia. Tie by pravdepodobne úplne zanikli.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katka Vinceová
Zdroj: imeteo, Foto: Sagar Patil
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies