Zlínska zoo má ako jediná v Čechách vzácneho nelietajúceho nočného vtáka kiviho

NETKY.SK • 6 August 2017, 16:28 • 2 min
Zlínska zoo má ako jediná v Čechách vzácneho nelietajúceho nočného vtáka kiviho

ZLÍN – Zoologická záhrada v Zlíne na Morave má v tejto sezóne unikátny prírastok v podobe kiviho hnedého. Tento nelietajúci vták s dlhým mierne ohnutým zobákom pôvodom z Nového Zélandu je aktívny v noci a jeho chov v uzavretom priestore musí spĺňať prísne kritériá.

slovakia

left justify in out

Preto mu zoo vytvorila v budove špeciálny výbeh, kde je cez deň tma a v noci svetlo, s prírodnými podmienkami ako v jeho austrálskej domovine. Návštevníci ho môžu priamo vidieť iba pri nočných prehliadkach. Aj cez deň im bude k dispozícii, avšak iba pomocou kamerového záznamu z predchádzajúcej noci na vonkajšom monitore.

 

O vzácnosti tohto chovu svedčí skutočnosť, že ho má iba osem zoo v Európe a zlínska je jediná v ČR, ktorá má kiviho. V budúcnosti chce k samcovi získať partnerku a pokúsiť sa odchovať mláďatá v ľudskej starostlivosti, čo je veľmi vzácne. Táto zoo už má dobré výsledky s odchovom plameňákov či tigrích mláďat.

Austrálska expozícia v Zoologickej záhrade Lešná má aj ďalšie nové atraktívne vtáky. Sú to pestrofarebné papagáje nestor kea a kakariku i flétňákov, ktorých hlasy sú podobné hre na flaute.

 

Podľa Zdenka Urbanovského z Centrály cestovného ruchu Východnej Moravy pre Zlínsky kraj je spomínaná zoo unikátna tým, že má expozície zvierat podľa jednotlivých kontinentov, je celoročne prístupná 365 dní a po pražskej zoo druhá najnavštevovanejšia v Česku. "Je zaujímavá aj umiestnením v historickom parku v okolí zámku, ktorý má prirovnanie rozprávkový," dodal Urbanovský.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies