Zábavná pyrotechnika vyvoláva u zvierat silný strach

NETKY.SK • 28 December 2022, 15:00 • 2 min
Zábavná pyrotechnika vyvoláva u zvierat silný strach

BRATISLAVA - Zábavná pyrotechnika vyvoláva u zvierat silný strach. Preto je nutné v čo najväčšej miere odstrániť ich dosah na štvornohých miláčikov. Pre TASR to uviedol prezident Komory veterinárnych lekárov (KVL) SR Ľubomír Kráľ.

slovakia

left justify in out

Jednou z možností je vytvoriť najvhodnejšie prostredie počas najhoršieho času. Pes či mačka by sa mali dať dovnútra domu. V izbe by sa malo zapáliť svetlo a zatiahnuť rolety alebo závesy. Pustiť sa môže aj rádio, poukazuje Kráľ. Zvieratám možno podľa veterinárneho lekára podať aj prípravky na upokojenie. Tie je však nutné zabezpečiť s dostatočným predstihom pred Silvestrom. "Existuje viacero foriem preparátov (gély, tablety, kvapky, difuzéry, obojky) s rôznymi účinnými látkami a odlišnými mechanizmami pôsobenia," poukázal Kráľ. Dodal, že výber lieku treba riešiť s veterinárom, aby sa prihliadlo na konkrétne zviera, jeho stav a potreby. "Jeho zabezpečenie si netreba nechávať na poslednú chvíľu, keďže nástup účinku nie je okamžitý, ale vyžaduje svoj čas, v niektorých prípadoch aj niekoľko dní," poznamenal Kráľ. Použitie liekov na liečbu úzkostí u ľudí je podľa neho nevhodné a pri určitých molekulách kontraindikované. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Interny redaktor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies