Nemecko má veľa nakazených, ale pritom málo obetí

NETKY.SK • 26 Marec 2020, 06:52 • 2 min
Nemecko má veľa nakazených, ale pritom málo obetí

Tam, kde sú desaťtisíce chorých, bývajú aj tisíce mŕtvych. Tak to bolo v Číne, tak je to v Taliansku a Španielsku a tak to možno bude aj v Británii či USA. Záujem preto budí Nemecko, kde sú síce tiež desiatky tisíc infikovaných, mŕtvych však bolo napríklad v stredu 205.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Inak povedané, obetí Covid-19 sa v Nemecku zatiaľ stalo len pol percenta z 37 066 potvrdených pacientov s koronavírusom. To je dramatický rozdiel, a nielen voči Taliansku.

 

Taliansko malo v stredu na 74-tisíc nakazených už 7 500 obetí. Inak povedané, úmrtnosť na Covid-19 je na Apeninskom polostrove zhruba desaťpercentná.

 

Len o málo nižšia bola miera úmrtnosť na koronavírus v Španielsku, druhej najhoršie postihnutej krajine. Madrid hlásil v stredu 47 610 nakazených a 3434 obetí, čo zodpovedá sedempercentnej miere úmrtnosti. Británia, kde sa epidémia ešte len rozbieha, má päťpercentnú úmrtnosť.

 

 

Pôsobí tu vek, testy i sestry
Podobne nízku úmrtnosť na koronavírus ako Nemecko majú tiež Južná Kórea alebo Švajčiarsko. Kým Švajčiarsko ešte nikto dôkladnejšie neskúmalo, v ázijskej krajine poukazuje americká stanica CNN na vekové zloženie obyvateľov.

 

Juhokórejčania aj ďalšie ázijské populácie sú v priemere mladšie ako Európania a mladší sú tiež tamojší pacienti, ktorí tak majú lepšiu šancu prežiť.

 

Prečo v Taliansku zomiera príliš veľa pacientov s koronavírusom?

 

Južná Kórea, rovnako ako Nemecko, navyše vykonáva agresívne testovanie na koronavírus s cieľom včas odhaliť potenciálneho nositeľa nákazy a začať ich izoláciu.

 

Liečba potom sa môže začať ešte v čase, keď sa choroba nedostane do strednej, nieto ťažkej fázy. Nemecké nemocnice tak nie sú na rozdiel od talianskych či španielskych preťažené starostlivosťou o pacientov v kritickom stave a nemusia časti z nich odmietať starostlivosť.

 

 

Taliansko navyše teraz testuje už len ľudí s vážnymi príznakmi choroby, ktorí jej potom tiež väčšinou podľahnú, čím štatistiky úmrtnosti rýchlo rastú.

 

CNN ďalej pripomína, že nemocnice v SRN majú dostatok vyškolených sestier, čo je veľmi dôležité najmä pri zabezpečovaní intenzívnej starostlivosti.

 

Šéf Inštitútu Roberta Kocha Lothar Wieler ale varoval, že dlhodobo nemusí byť medzi Talianskom a Nemeckom zase tak veľký rozdiel.

 

Zvlášť keď experti očakávajú, že epidémia sa bude vracať a boj s ňou môže naraziť na rad prekážok.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies