Zlato zažíva historické chvíle, môže podľa analytikov ešte ďalej rásť

NETKY.SK • 28 Júl 2020, 11:11 • 2 min
Zlato zažíva historické chvíle, môže podľa analytikov ešte ďalej rásť

Zlato zažíva historické chvíle, keď sa po výrazných nárastoch z posledného obdobia nachádza na maximách. Blíži sa k pokoreniu hranice dvetisíc dolárov za uncu.

slovakia

left justify in out

Začiatkom roka bola pritom cena zlata okolo 1 549 dolárov. Pod nárast sa podľa vedúceho oddelenia produkt manažmentu v Tatra Asset Managemente Martina Smreka podpísala neistota okolo ďalšieho vývoja koronavírusu, aj oslabujúci americký dolár.

 

Cena môže aj naďalej rásť

"I keď je cena zlata rekordná, môže ešte ďalej rásť," doplnil hlavný ekonóm Next Finance Vladimír Pikora.

V USA majú s nákazou podľa Pikoru celkom citeľný problém a nové štatistiky nesignalizujú sľubované prudké oživenie.

 

"Miesto toho stále vidíme problémy na trhu práce. Situácia sa ešte môže zhoršiť," myslí si Pikora. Navyše svet sa bojí zhoršujúcich sa vzťahov Číny a USA. Zaujímavé podľa Pikoru je, že dolár sa prestal považovať za bezpečný prístav a jeho kurz slabne. A čím je dolár slabší, tým je pre Aziatov zlato cenovo dostupnejšie.

Ako pokračoval hlavný ekonóm Czech Fund Lukáš Kovanda, investori masívne investujú do zlata nielen v jeho fyzickej podobe, ale tiež prostredníctvom fondov.

 

img

 

Verejne obchodované fondy, ktoré sa špecializujú na investície práve do zlata, v súvislosti s rastúcim dopytom investorov tento rok navýšili objem zlata v držbe o 28 % na 105 mil. troyských uncí. To zodpovedá približne 3 266 tonám zlata.

 

"Pre porovnanie, napríklad Česká národná banka v súčasnosti drží deväť ton zlata, čo sú všetky české štátne rezervy tohto kovu," skonštatoval Kovanda.

 

Stúpa aj cena striebra
Výrazne stúpa aj cena striebra. A takzvaným bezpečným prístavom je okrem zlata a striebra v očiach viacerých investorov podľa Kovandu aj najrozšírenejšia kryptomena - bitcoin, ktorá je niekedy označovaná aj ako zlato 21. storočia či ako digitálne zlato. Cena bitcoinu cez víkend prelomila hranicu 10-tisíc dolárov za kus a smeruje k cenovému maximu prakticky za celý posledný rok.

Každý investor má podľa prevádzkového riaditeľa Golden Oak Trust Františka Burdu voľnú ruku a môže správne rozdeliť svoje investície.

 

"Aj vďaka pandémii si ľudia začínajú uvedomovať význam a silu zlata. Pre bežného človeka nie je dôležité správne načasovanie, ale priebežné nakupovanie zlata za vyššie aj nižšie ceny. Je to rozumný spôsob, pri ktorom využívate tzv. priemerovanie ceny a žltý kov tak nakupujete efektívnejšie," hovorí Burda.

 

img


Ak chce niekto investovať do zlata, nepotrebuje podľa Burdu veľký kapitál. Stačí niekolko desiatok eur mesačne a investovať môže napríklad cez sporiaci program do zlatých mincí.

 

"Sporíte tak priebežne po čiastkach, ktoré si môžete dovoliť a vždy si keď nasporíte na jednu mincu, doručia vám ju domov," dodáva Burda.

(1 EUR = 1,176 USD)



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona