Cichanovská oznámila vytvorenie dočasnej exilovej vlády

NETKY.SK • 9 August 2022, 21:5 • 2 min
Cichanovská oznámila vytvorenie dočasnej exilovej vlády

VILNIUS - Informovala o tom v utorok stanica Rádio Sloboda (RFE/RL), ktorá dodala, že k tomu došlo v deň druhého výročia sporných prezidentských volieb v Bielorusku.

slovakia

left justify in out

Cichanovská svoje rozhodnutie o vzniku exilovej dočasnej vlády oznámila v záverečný deň dvojdňovej konferencie bieloruských demokratických hnutí a skupín, ktorá sa konala v litovskom hlavnom meste Vilnius. Úlohou  dočasnej exilovej vlády bude zaistiť prechod k moci v Bielorusku.

Spresnila, že Paval Latuška bude vo vládnom kabinete zodpovedať za odovzdanie moci v krajine. Aľaxandr Azarav bude mať na starosti obnovenie právneho štátu v Bielorusku. Valerovi Sachaščykovi bol zverený rezort obrany a národnej bezpečnosti. Za zahraničnú politiku bude zodpovedať Valer Kavalevski.

 

Zo sveta: Zelenskyj žiada, aby štáty EÚ Rusom zákázali vstup do svojich krajín

 

img


Exilová dočasná vláda sa môže a bude rozširovať," uviedla Cichanovská, ktorá zároveň vyzvala všetkých Bielorusov, ktorí chcú prispieť k transformácii Bieloruska na demokratickú krajinu, aby sa pripojili k jej tímu.

Po prezidentských voľbách 9. augusta 2020 zasiahla Bielorusko vlna protestov proti výsledkom hlasovania, ktoré priniesli víťazstvo autoritárskemu vládcovi Alexandrovi Lukašenkovi, a to aj napriek tvrdeniam opozičných lídrov, že hlasovanie bolo zmanipulované.

 

img

 

Mnohí bieloruskí opoziční lídri boli po prezidentských voľbách zatknutí alebo boli nútení opustiť krajinu. Lukašenko odmietol rokovať s odporcami svojho režimu a jemu podriadené bezpečnostné zložky zasiahli tvrdo proti akémukoľvek nesúhlasu s režimom, pričom zatkli tisíce ľudí vrátane desiatok novinárov.


Počas masových nepokojov alebo v súvislosti s nimi prišlo o život niekoľko demonštrantov. Niektoré organizácie na ochranu ľudských práv tiež tvrdia, že existujú dôveryhodné dôkazy o mučení niektorých zadržaných príslušníkmi bezpečnostných zložiek.

 

Z domova: Robert Fico: Ropu odstavila Ukrajina, sankcie nefungujú
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zeleznikova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona