Európu zaplavujú drogy z celého sveta, záujem o heroín sa zdvojnásobil

NETKY.SK • 22 September 2020, 15:27 • 2 min
Európu zaplavujú drogy z celého sveta, záujem o heroín sa zdvojnásobil

LISABON - Silný drogový trh a obmedzenie protidrogových služieb v dôsledku pandémie nového koronavírusu predstavujú novú hrozbu pre zdravie a bezpečnosť v Európe.

slovakia

left justify in out

Vyplýva to z výročnej správy Európskeho monitorovacieho centra pre drogy a drogovú závislosť (EMCDDA). "Existujú obavy, že inovované modely distribúcie drog, ktoré sa objavili počas obmedzenia pohybu, ako aj ekonomický vplyv pandémie na zraniteľné komunity ešte znásobia problémy spôsobené dodávkami veľkého množstva drog," uvádza EMCDDA.

 

Centrum tiež upozorňuje, že čoraz častejšie sa polícii darí zadržať veľké kontrabandy drog kanabisovej živice, heroínu a kokaínu. Kartely na prepravu využívajú najčastejšie lodnú dopravu.  Ako sa v správe ďalej uvádza, najväčšie riziko predstavuje kokaín dovážaný na európsky kontinent.  

 

img

 

Záujem o heroín sa zdvojnásobil

EMCDDA vyjadrilo tiež obavy z narastajúceho užívania heroínu. "Objem zachyteného heroínu v EÚ sa v rokoch 2017 až 2018 takmer zdvojnásobil (z 5,2 na 9,7 tony) a neustále sa objavujú správy o jeho výrobe v EÚ," uvádza monitorovacie centrum.

 

img

 

Množstvo psychoaktívnej látky THC v kanabisových rastlinách a živici je v priemere dvakrát vyššie, ako pred 10 rokmi. Na trh sa tiež dostávajú nové podoby kanabisu vo forme potravín či koncentrátov. Čo si vyžaduje väčší dohľad nad týmto trhom, upozorňuje EMCDDA. 

 

Predávkovanie opioidmi sa týka najmä starších ľudí

V uplynulých rokoch zaznamenalo centrum aj nárast zachyteného ketamínu, GHB a LSD. Za alarmujúce považuje aj užívanie rajského plynu a nových benzodiazepínov.

 

V dôsledku nepretržitej dostupnosti produktov obsahujúcich vysokokoncentrované MDMA, známe aj ako extáza, je potrebné účinnejšie informovať používateľov tejto látky. EMCDDA chce tak predísť možným zdravotným poškodeniam spôsobených užívaním takýchto drog na rekreačné účely.

 

img

 

Predávkovanie opioidmi sa čoraz častejšie týka osôb vo veku nad 50 rokov. Medzi rokmi 2012 až 2018 sa zvýšila miera predávkovania v tejto vekovej skupine až o 75%. V roku 2018 na predávkovanie zomrelo viac ako 8-tisíc ľudí.

 

Veľký problém od vypuknutia pandémie predstavuje aj takmer úplné pozastavenie služieb, ktoré ponúkajú pomoc drogovo závislým osobám. Aktuálne sa však už podarilo situácii prispôsobiť a pokračovať v zabezpečovaní prístupu k liečbe a inej forme podpory.

 

Vplyv koronakrízy na užívanie drog

Centrum zaznamenalo znížený záujem o látky ako MDMA či kokaín. Naopak väčší dopyt bol po marihuane a benzodiazepínoch.

 

Drogový trh na maloobchodnej úrovni sa v dôsledku obmedzenia pohybu počas 1. vlny pandémie presunul z ulíc na internet a díleri začali drogy distribuovať prostredníctvom donáškových služieb.

 

img

 

Na veľkoobchodnej úrovni došlo k obmedzeniu v pašovaní prostredníctvom leteckej dopravy. Pandémia však výrazne neovplyvnila pašovanie drog prostredníctvom námornej dopravy, ako ani výrobu syntetických drog a pestovanie kanabisu v Európe.

 

"Musíme venovať pozornosť tomu, že s hospodárskymi dôsledkami krízy môžu byť niektorí jednotlivci v našich komunitách náchylnejší na problémy s drogami a nákup drog, čo vyvinie ešte väčší tlak na naše už aj tak vyťažené služby," uviedol riaditeľ EMCDDA Alexis Goosdeel. Dodal, 

 

img

 

"Preto musíme konať rýchlo, aby sme identifikovali a riešili nové hrozby, ktoré môžu vyplynúť z tejto rýchlo sa vyvíjajúcej situácie," dodal.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona