Žitňanská chce titulky, aby pomohla nepočujúcim

NETKY.SK • 24 Február 2014, 15:08 • 2 min
Žitňanská chce titulky, aby pomohla nepočujúcim

BRATISLAVA - Slovenská republika sa ratifikáciou Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím zaviazala v článku 21 zabezpečiť osobám so zdravotným postihnutím prístup k informáciám v prístupných formátoch a technológiách.

slovakia

left justify in out

Distributéri slovenských audiovizuálnych diel by mali po novom zabezpečiť pre tieto diela aj slovenské titulky. V novele audiovizuálneho zákona to navrhuje nezaradená poslankyňa Jana Žitňanská. 

 

Opozičná zákonodarkyňa tak chce pomôcť nepočujúcim, ale aj cudzincom. "Slovenská republika sa ratifikáciou Dohovoru OSN o právach osôb so zdravotným postihnutím zaviazala v článku 21 zabezpečiť osobám so zdravotným postihnutím prístup k informáciám v prístupných formátoch a technológiách vhodných pre rôzne druhy zdravotného postihnutia, a to včas a bez dodatočných nákladov. Cieľom predloženého návrhu je najmä zabezpečiť sprístupnenie slovenských audiovizuálnych diel nepočujúcim osobám. Zároveň slovenské titulky na audiovizuálnych dielach budú môcť využívať aj cudzinci pri výučbe slovenského jazyka," vysvetľuje Jana Žitňanská.

 

Právnou normou sa parlament bude zaoberať na marcovej schôdzi. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies