Žitňanská chce oddeliť funkciu predsedu NS SR a súdnej rady

NETKY.SK • 21 Január 2014, 10:39 • 2 min
Žitňanská chce oddeliť funkciu predsedu NS SR a súdnej rady

BRATISLAVA – Oddeliť funkcie predsedu Najvyššieho súdu SR a predsedu Súdnej rady SR navrhuje v novele ústavy oddeliť nezaradená poslankyňa Lucia Žitňanská.

slovakia

left justify in out

Identický ústavný návrh už v minulosti predkladala ako ministerka spravodlivosti, vláda ho neskôr stiahla, lebo nemal podporu vtedy opozičných poslancov Smeru-SD. „Myslím si, že je správny čas sa k tomu návrhu vrátiť. Dnes už aj premiér ako kandidát na prezidenta stráca trpezlivosť s justíciou. Čiže je asi správny čas, kedy by poslanci strany Smer-SD mohli podporiť takýto návrh,“ povedala dnes novinárom Žitňanská.

Exministerka spravodlivosti rovnako pripomína, že v júni sa bude voliť predseda najvyššieho súdu, novela ústavy by sa stihla prijať pred voľbou a kandidáti by vedeli, do akej pozície idú. 

„Návrh mal vždy aj podporu verejnosti,“ vysvetlila Žitňanská s tým, že v prieskume Inštitútu pre verejné otázky z roku 2011 sa za oddelenie funkcií predsedu najvyššieho súdu a predsedu súdnej rady vyslovilo 63 percent občanov. 

„Aj keď nevieme, či staronovým predsedom najvyššieho súdu bude Štefan Harabin, alebo to bude niekto iný, je v záujme dôveryhodnosti justície, aby do budúcnosti žiaden sudca nemohol cez kumuláciu funkcií predsedu najvyššieho súdu a predsedu súdnej rady ovládať justíciu spôsobom, akým sme toho dnes svedkami,“ zdôraznila Žitňanská. Aj preto je podľa nej dnes obdobie, kedy takáto zmena môže získať podporu. 

Poslankyňa očakáva, že návrh podporia všetky opozičné strany, ktoré s ním nemali problém ani v minulosti, diskutovať o novele ústavy chce aj s poslancami klubu Smer-SD.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies