Zisk s nulovým rizikom: Los Angeles ponúka bezproblémové OH 2024

NETKY.SK • 10 August 2016, 10:49 • 2 min
Zisk s nulovým rizikom: Los Angeles ponúka bezproblémové OH 2024

RIO DE JANEIRO - Olympijské hry 2024 v Los Angeles by boli bez rizika, vyžiadali by si minimálne náklady na výstavbu a sú prísľubom komerčného úspechu.

slovakia

left justify in out

Americký kandidát predstavil svoj projekt v dejisku Hier XXXI. olympiády v Riu de Janeiro, ktorej prípravy sprevádzalo až príliš veľa negatív. Kalifornčania sa uchádzajú o šancu usporiadať podujatie tretí raz v histórii. V USA sa letná verzia hier naposledy konala v roku 1996 v Atlante, aj preto patrí mesto anjelov medzi favoritov. V Brazílii zbierajú body do kampane aj jeho traja európski konkurenti Paríž, Rím a Budapešť.


"Naša olympijská infraštruktúra už stojí, nie je iba na výkresoch. V tomto smere sme prakticky bez rizika, pretože potrebujeme postaviť jediné športovisko. Namiesto riešenia problémov s výstavbou sa môžeme sústrediť na iné dôležité veci," vytiahol na tlačovej konferencii najväčší tromf starosta LA Eric Garcetti.


Americký kandidát, ktorý v národnom "kole" na poslednú chvíľu zaskočil za Boston, sa aj v kontexte Ria prezentuje ako bezpečná a bezproblémová voľba, členovia Medzinárodného olympijského výboru (MOV) sa vraj po prípadnom zvolení nemajú čoho obávať. Podľa Garcettiho sa myšlienka usporiadania OH teší v meste podpore od 88 percent obyvateľov. Vyplynulo to z nezávislého prieskumu. "Na slnku je to 84 percent," zavtipkoval Garcetti.


Navyše je tu vyhliadka finančného úspechu hier. OH 1984 v Los Angeles sa skončili so ziskom 225 miliónov dolárov, pripomenuli Američania. "Sme presvedčení, náš plán dramaticky znižuje riziká a mesto z neho môže profitovať. Bez finančne zodpovedného rozpočtu si našu prácu nevieme predstaviť," vyhlásil šéf kandidatúry Casey Wasserman.


Američanov doteraz mátajú prepadáky New Yorku (OH 2012) a Chicaga (OH 2016), aj preto dlho zvažovali podanie ďalšej prihlášky. "Toto je naša tretia a najlepšia kandidatúra od roku 2005. USA sa 20. raz uchádzajú o usporiadanie hier. Predchádzajúce neúspechy nám uštedrili veľa poučných lekcií. Teraz je Amerika pripravená posunúť sa ďalej," konštatoval prezident Olympijského výboru USA Larry Probst.


Miesto konania OH 2024 vyberú členovia MOV v septembri 2017 na zasadnutí v peruánskej Lime.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies