Zisk britsko-austrálskej firmy BHP Billiton sa prepadol o vyše 80 %, na vine je pokles cien komodít

NETKY.SK • 25 August 2015, 10:45 • 2 min
Zisk britsko-austrálskej firmy BHP Billiton sa prepadol o vyše 80 %, na vine je pokles cien komodít

SYDNEY - Britsko-austrálska ťažobná spoločnosť BHP Billiton oznámila za minulý obchodný rok prepad zisku o viac než 80 %, čo je dôsledok prudkého poklesu cien komodít.

slovakia

left justify in out

Firma sa navyše obáva, že spomaľovanie tempa rastu čínskej ekonomiky pravdepodobne povedie k ďalším otrasom na trhoch. Informovala o tom agentúra AP. Najväčšia ťažobná spoločnosť na svete uviedla, že za obchodný rok 2014/2015, ktorý sa skončil 30. júna, dosiahla čistý zisk 1,9 miliardy USD (1,65 miliardy eur). Pre porovnanie, za predchádzajúci obchodný rok zaznamenala spoločnosť čistý zisk 13,8 miliardy USD. To znamená pokles o 86 %. Tržby klesli o 22 % na 52 miliárd USD.

 

V reakcii na nepriaznivé výsledky firma oznámila, že v novom obchodnom roku zredukuje náklady. Ťažobné firmy ako BHP Billiton poškodzujú klesajúce ceny komodít, ktoré reagujú na spomaľujúci sa rast čínskej ekonomiky. Slabnúce tempo rastu ekonomiky spôsobuje, že Čína znižuje dopyt po komoditách ako uhlie a železná ruda. BHP Billiton zároveň očakáva, že tento trend bude ešte nejaký čas pokračovať.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies