Hnutie Sme rodina sa postavilo za ľudí žijúcich v národných parkoch

NETKY.SK • 23 August 2023, 15:30 • 2 min
Hnutie Sme rodina sa postavilo za ľudí žijúcich v národných parkoch

Hnutie Sme rodina žiada Ministerstvo životného prostredia o stiahnutie a prepracovanie zákona o zonácii národných parkov, ktorý by poškodil ľudí žijúcich a pracujúcich v týchto regiónoch.

Otvoriť časovú os

slovakia

left justify in out

Predseda NR SR Boris Kollár, predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie SR Jaroslav Karahuta, a expert hnutia Sme rodina pre lesné hospodárstvo Ján Mizerák počas dnešného vyhlásenia uviedli dôvody na a stiahnutie a prepracovanie zákona o zonácii národných parkov, ku ktorému aktuálne končí medzirezortné pripomienkové konanie. ,,Máme žiadosť z regiónov, kde je podpísaných 33 primátorov a starostov dotknutých obcí a miest v uvedených zónach, aby sme to zastavili, pretože sa tam ľudia búria. Keď bola schválená reforma národných parkov, tak 12 minút pred hlasovaním sa zmenil pozmeňovacím návrhom celý zákon. Hnutie Sme rodina vtedy za tento zákon nezahlasovalo, pretože bol namierený proti ľuďom. Ja sa vždy zastanem ľudí z regiónov, ktorí tam žijú a pracujú,“ informoval predseda NR SR Boris Kollár.

Predmetný návrh zákona sa má týkať troch národných parkov – Veľká Fatra, Poloniny  a Slovenský kras.,,V rámci zákona majú byť zriadené národné parky z obcí, ktoré majú doslova odsúhlasiť zonáciu národných parkov, títo starostovia nedostali ani priestor vyjadriť sa, iba na záver dostali papier, že už je to urobené. Ani vlastníci pôdy nesúhlasia s prevodmi týchto pozemkov, pretože nebudú môcť na ne vyhnať vlastné stáda, dokonca chcú vyberať vstupné do národných parkov, kde si budete musieť zobrať aj sprievodcu a aj toho zaplatiť. Obce s týmto návrhom prídu o obrovské peniaze z daní, ľudia prídu o prácu, nebudú môcť vstúpiť na vlastné pozemky. A v neposlednom rade sa na tom nabalí určitá skupinka ľudí, mimovládok, ktoré majú prepojenie na MŽP SR,“ povedal predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta.

Zákon však nebol odkonzultovaný s vlastníkmi pôdy, ani so starostami a má porušovať Ústavu SR. ,,V rámci tohto zákona chýba aj analýza dopadov na verejné financie. Akým právom nám, bežným občanom, zakazuje určitá skupina ľudí vstup do národného parku, akým právom chcú odo mňa vyberať vstupné, keď sa jedná o národný park. Keby tie peniaze aspoň išli v prospech obcí, alebo správcov národných parkov, ale idú v prospech mimovládok naviazaných na MŽP SR. Dokonca vlastníkom pôdy ani neponúkli konkrétne kompenzácie za tieto majetky. Je to porušenie Ústavy SR, pretože takéto obmedzenie vlastníckych práv je možné len na základe zákona, nie nariadením vlády, pretože zákony schvaľuje NR SR, nie Úrad vlády SR a má byť vlastníkom ponúknutá primeraná náhrada, ktorá v tomto zákone nie je nikde definovaná, preto žiadame MŽP SR o stiahnutie tohto návrhu a jeho prepracovanie,“ dodal predseda Výboru NR SR pre pôdohospodárstvo a životné prostredie Jaroslav Karahuta.

   



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Miroslav Rimaszombati
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies