Gang na Haiti uniesol deväť ľudí, medzi nimi je aj francúzsky kňaz a mníška

NETKY.SK • 12 Apríl 2021, 09:11 • 2 min
Gang na Haiti uniesol deväť ľudí, medzi nimi je aj francúzsky kňaz a mníška

PORT-AU-PRINCE – Zločinci z miestneho gangu uniesli v nedeľu deväť ľudí vrátane dvoch osôb z Francúzska.

slovakia

left justify in out

Informovala o tom agentúra AFP. Medzi unesenými je päť kňazov a dve mníšky. Únoscovia, ktorí sa medzičasom už ozvali miestnym úradom, požadujú za ich prepustenie milión amerických dolárov.

 

Ako uvádza agentúra EFE odvolávajúca sa na anonymný zdroj, vláda začala s únoscami vyjednávať o prepustení unesených osôb. Jeden kňaz a mníška pochádzajú z Francúzska.

 

img

 

K únosu došlo v nedeľu ráno v mestečku Croix-des-Bouquets. Tá sa nachádza približne 13 kilometrov od hlavného mesta Haiti, kde sa nachádza aj väznica, z ktorej koncom februára utieklo štyristo väzňov. Pri hromadnom úteku, ktorý len potvrdzuje narastajúcu silu gangov, zomrelo 25 ľudí, vrátane riaditeľa väznice, niekoľko policajtov a civilistov.

 

Tento karibský ostrov sa pritom už niekoľko rokov zmieta v protivládnych protestoch, ktoré sa za posledné mesiace ešte viac zintenzívnili. Gangy unášajú kohokoľvek, od pouličných predajcov, členov polície po členov rôznych misií. Zo strachu o svoj život a bezpečie z krajiny odišli už stovky ľudí, ktorí našli svoje útočisko v susednej Dominikánskej republike.

 

img

 

Okrem narastajúceho násilia a chudoby, na Haiti pretrváva aj politická kríza. Opozícia dokonca začiatkom roka vymenovala svojho tieňového prezidenta, pretože podľa nej sa skončil mandát súčasnej hlave štátu Jovenelovi Moisemu.

 

Ten však tvrdí, že vo funkcii končí až o rok, s čím súhlasia aj Spojené štáty americké či Organizácia amerických štátov (OAS). Vláda sa aktuálne pripravuje na referendum, v ktorom chce dosiahnuť zásadnú zmenu ústavy. Malo by sa konať v júni. Na september sú naplánované prezidentské a parlamentné voľby.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Katarina Zakova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies