MInister práce Krajniak chce nový odklad splátok do SP

NETKY.SK • 14 December 2020, 13:25 • 2 min
MInister práce Krajniak chce nový odklad splátok do SP

BRATISLAVA - Minister prichádza na dnešnú vládu s novým plánom.

slovakia

left justify in out

Momentálne je na Slovensku od apríla tohto roku, platná novela zákona o sociálnom poistení (Zákon č. 68/2020 Z. z. o sociálnom poistení), ktorá umožňuje zamestnávateľom a samostatne zárobkovo činným osobám (SZČO) odklad splatnosti poistného na sociálne poistenie. Podľa nej momentálne platí povinnosť uhradiť meškajúce platby do 31.decembra 2020.

 

Krajniak chce odklad

 

Keďže situácia ohľadne pandémie koronavírusu sa u nás nezlepšuje a vláda pristupuje k sprísňovaniu pravidiel, týkajúcich sa najmä podnikateľov a živnostníkov, Minister práce sociálnych vecí a rodiny SR Milan Krajniak, navrhne na vláde, schváliť odloženie odvodov do Sociálnej poisťovne až do 30. júna 2021.

 

„Situácia na trhu práce odzrkadľuje nepriaznivý vývoj pandemickej situácie. Dôsledkom toho je znížená schopnosť poistencov splácať odložené odvody a s tým súvisiace obavy o možnosť čerpania financií z Prvej pomoci plus. Preto chceme pomôcť zamestnávateľom a živnostníkom, aby sme ich odľahčili a zároveň ich uistili, že budú môcť aj naďalej čerpať príspevky z Prvej pomoci plus,“ uviedol Milan Krajniak.

 

Dotknuté osoby a Prvá pomoc plus

 

Predĺženie termínu odloženia odvodov do 30. júna 2021, sa bude týkať poistného, ktorého splatnosť mali poistenci odloženú za mesiace marec, máj, jún a júl v čase prvej vlny pandémie.

Rovnako sa odloženie termínu splatnosti odvodov bude týkať poistného za december 2020, ktoré bude splatné do 30. júna 2021.


Príspevky z Prvej pomoci plus môžu čerpať žiadatelia, ktorí nemajú zaplatené odložené poistné do Sociálnej poisťovne, ale majú dohodnutý splátkový kalendár so Sociálnou poisťovňou. Platenie dlžných súm za poistné počas splácania podľa dohodnutého splátkového kalendára, je oslobodené od úrokov.

 

Vštky podrobnosti týkajúce sa Prvej pomoci plus, môžu občania nájsť na webe pomahameludom.sk , ktorý zriadilo Ministerstvo práce, sociálnych vecí a rodiny.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Ida Zaleznikova
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies