Zišiel sa nový poľský parlament, vláda premiérky Kopaczovej podala demisiu

NETKY.SK • 12 November 2015, 17:58 • 2 min
Zišiel sa nový poľský parlament, vláda premiérky Kopaczovej podala demisiu

VARŠAVA - Ustanovujúce zasadanie novozvoleného poľského parlamentu sa dnes popoludní uskutočnilo vo Varšave. Zákonodarcovia zložili slávnostný sľub, po ktorom úradujúca premiérka krajiny Ewa Kopaczová oznámila demisiu svojho kabinetu.

slovakia

left justify in out

O čosi neskôr odchádzajúcu predsedníčku vlády a jej členov prijal v prezidentskom paláci najvyšší predstaviteľ krajiny Andrzej Duda, ktorý rezignáciu formálne prijal. Súčasne požiadal vládnych činiteľov, aby plnili svoje povinnosti až do vymenovania nového kabinetu pod vedením dezignovanej premiérky Beaty Szydlovej, k čomu by malo pravdepodobne dôjsť už na budúci týždeň. Informovala o tom spravodajská televízia TVN24.


Prezident Andrzej Duda vo svojom vystúpení konštatoval, že nemá pochybnosti o vlastenectve všetkých prítomných v rokovacej sieni. Vyzval tiež poslancov k vecnosti bez ohľadu na stranícku príslušnosť a zdôraznil nutnosť vzájomného rešpektu v diskusiách na pôde zákonodarného zboru.


Premiérka Ewa Kopaczová vyvolala svojím vystúpením nielen pozitívne reakcie, pretože jej politickí rivali ho vnímali ako priveľmi agresívne. Budúcej vláde a poslancom PiS adresovala slová, v zmysle ktorých ich varuje, že to nebudú mať ľahké. Súčasne im pripomenula, že na prekonanie výsledkov vlády PO by mali dosiahnuť najvyšší hospodársky rast v EÚ a najnižšiu mieru nezamestnanosti za mnoho rokov. Kopaczová pripomenula aj predvolebné sľuby PiS a dodala, že ich plnenie bude jej strana veľmi precízne kontrolovať.


Po prvý raz od roku 1989, keď Poľsko odvrhlo komunizmus, má krajina parlament bez ľavicových politikov. Takisto je v novodobej histórii Poľska ojedinelé, že konzervatívci z doteraz opozičnej strany Právo a spravodlivosť (PiS) získali v októbrových voľbách dostatočný počet hlasov a mandátov na to, aby mohli zostaviť jednofarebnú vládu s podporou parlamentnej väčšiny. Na presadzovanie svojej politiky tak nebude musieť robiť kompromisy so žiadnym koaličným partnerom.


PiS presadzuje silný proamerický postoj, ako i kladný vzťah k Severoatlantickej aliancii. Voči Európskej únii je však skeptickejšia než doteraz vládnuca centristická liberálne orientovaná Občianska platforma (PO), pripomenula tlačová agentúra AP.


PiS má svoje korene v protikomunistickom hnutí Solidarita a mnohí jeho členovia sú veľmi kritickí voči Rusku.


Mnohí z dezignovaných členov budúceho vládneho kabinetu zastávali podobné vysoké funkcie už v predošlej vláde PiS v rokoch 2005-07.
V parlamentných voľbách v uplynulom mesiaci podporilo PiS 37,6 percenta voličov, čo strane zabezpečilo v 460-člennom parlamente 235 poslaneckých kresiel.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies