Zimný filmový seminár 4 živly sa bude zaoberať osudom

NETKY.SK • 1 Február 2017, 13:16 • 2 min
Zimný filmový seminár 4 živly sa bude zaoberať osudom

BRATISLAVA - Témou tohtoročného Zimného filmového seminára 4 živly bude osud. Ako informovali organizátori podujatia, ktorého 6. ročník sa uskutoční od 24. do 26. februára v Banskej Štiavnici, k výberu témy ich inšpirovali zmeny v spoločnosti.

slovakia

left justify in out

„Veľké množstvo zmien, ktoré okolo nás v posledných mesiacoch prebehlo, býva často označované za osudové. Všetci premýšľame, čo k nim viedlo, aká minulosť im predchádzala a asi najvýraznejšie - aká budúcnosť bude nasledovať a ako ovplyvnia naše životy. Filmy v programe 4 živlov si kladú rovnaké otázky,“ vysvetlil výkonný riaditeľ podujatia Ondrej Starinský.


Filmový program ponúkne návštevníkom a návštevníčkam snímky s nadčasovým posolstvom. Tešiť sa môžu na tituly Osud človeka (1959) režiséra Sergeja Bondarčuka, Osudový kruh (1970) Jean-Pierrea Melvillea, Náhoda (1987) v réžii Krzystofa Kieślowskeho a nemú snímku Takový je život (1929) od Carla Junghansa. Okrem toho slovenskí diváci a diváčky budú môcť po prvý raz vidieť maďarský dokumentárny film Kainove deti (2016), ktorého protagonisti v detstve spáchali vraždu, mladosť prežili v najtvrdšej komunistickej väznici a po rokoch ich filmári konfrontovali s minulosťou.

 

Pod projekt sa podpísal režisér Marcell Gerő. V slovenskej predpremiére sa uskutoční aj projekcia dokumentu Hotel Úsvit (2016) Márie Rumanovej, ktorá ho príde osobne uviesť do Banskej Bystrice. Snímka sleduje obyvateľov Čiernej nad Tisou, ktorí hľadajú spôsoby ako uniknúť nepriaznivému osudu. Titul mal svetovú premiéru vlani na festivale dokumentárnych filmov IDFA v Amsterdame.


Do Banskej Štiavnice zavíta aj filmár a fotograf Martin Kollár, ktorého dokument 5. október si budú môcť v rámci takzvanej KinObývačky pozrieť členovia niektorej z miestnych domácností a ich hostia. Záujemcovia a záujemkyne tiež budú môcť navštíviť neformálnu prednášku Raňajky s Martinom Kollárom, na ktorej predstaví svoje fotografické projekty Field Trip a Provisional Arrangement. Slovenský filmár bude zároveň členom poroty súťaže experimentálnych filmov Iné vízie SK, ktorú organizujú 4 živly spolu s prehliadkou animovaného filmu Olomouc a s časopisom Kinečko. Meno víťaza alebo víťazky vyhlásia práve počas Zimného filmového seminára.


Návštevníci a návštevníčky sa môžu tešiť aj na sprievodné podujatia. Organizátori seminára si pripravili výstavu fotografií v banskoštiavnickej Ukradenej galerii, koncert ukrajinského hudobníka vystupujúceho pod pseudonymom Postman a tradičný Veľký filmový kvíz. Akreditáciu na podujatie už môžu záujemcovia a záujemkyne získať v predpredaji.
 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies