Najzaujímavejšie ,,mestá duchov" na svete

NETKY.SK • 15 Máj 2023, 11:15 • 2 min
Najzaujímavejšie ,,mestá duchov" na svete

SVET - Kedysi to boli prosperujúce miesta, ktoré rozkvitali, no teraz sú už v dôsledku niečoho opustené. Ich prázdne budovy, ulice a dokonca aj autá si ,,vzala naspäť" matka príroda. Tu je zoznam najzaujímavejších miest na svete, z ktorých sa stali ,,mestá duchov".

slovakia

left justify in out

Miesta, či už boli zničené počas vojny, evakuované kvôli cvičeniu s muníciou alebo jednoducho odložené nabok po tom, čo sa ukázalo, že v okolí je nedostatok drahých kovov či minerálov. Tu sú niektoré z tých najfascinujúcejších opustených miest na svete.

 

1. Oradour-Sur-Glane, Francúzsko

 

Ruiny tejto bývalej rybárskej dediny slúžia ako pripomienka hrôz 2. svetovej vojny. Dedina Oradour-Sur-Glane zostala relatívne nedotknutá od 10. júna 1944, keď veľkú časť jej obyvateľstva zmasakrovali vojenské jednotky Waffen SS (najkrutejšia odnož nacistickej organizácie SS). Počas zverstiev boli muži zastrelení a zabití v stodolách, zatiaľ čo ženy a deti boli tiež zavraždené, keď kostol, v ktorom boli zamknutí, vyhodili do vzduchu. Preživších zastrelili pri úteku. Francúzsky generál Charles de Gaulle neskôr rozhodol, že Oradour-Sur-Glane by mal byť ponechaný ako dôkaz nacistickej krutosti. Neďaleko bola postavená nová dedina s pamätným múzeom, ktoré je otvorené od roku 1999.

 

img

Dedina Oradour-sur-Glane, ktorá bola počas druhej svetovej vojny miestom hrozného masakru.

 

2. Wharram Percy, Spojené kráľovstvo

 

Pravdepodobne najznámejšia opustená stredoveká dedina v Anglicku, Wharram Percy, ktorá sa nachádza v krásnom Yorkshire Wolds, bola kedysi domovom dvoch úžasných panských domov a kostola. Práve ten je jedinou budovou, ktorá ešte stojí, no základy domov, ktoré postavila šľachtická rodina Percyovcov je stále viditeľná, rovnako ako aj okolité roľnícke domy.

 

Počet obyvateľov dediny sa roky zmenšoval, keď sa miestni obyvatelia odsťahovali kvôli chovu oviec. Opustená krátko po roku 1500, keď boli vysťahovaní poslední obyvatelia. Dnes je toto miesto, ktoré dnes spravuje organizácia English Heritage, hlavným lákadlom pre archeológov aj turistov.

 

img

Dedina Wharram Percy je prázdna už vyše 500 rokov.

 

3. Belchite, Španielsko

 

Na frontovej línii medzi republikánskymi a fašistickými silami počas španielskej občianskej vojny bola dedina Belchite centrom obliehania medzi augustom a septembrom 1937, než napokon v roku 1939 padla do rúk silám generála Francisca Franca.

 

Malá dedina, ktorá sa nachádza južne od Zaragozy v severovýchodnom Španielsku, stojí ako pamätník padlým, pričom ruiny jej majestátneho kostola boli obzvlášť zasiahnuté. Opustené miesto, kde neďaleko stojí už nová dedina postavená v roku 1939, môže byť zaujímavým jednodňovým výletom zo Zaragozy.

 

img

Dedinka Belchite zostala relatívne nedotknutá po tom, ako bola zničená v španielskej občianskej vojne.

 

4. Craco, Taliansko

 

Craco sa nachádza na ďalekom juhu Talianska, a práve vďaka svojej závratnej polohe a veľkolepej architektúre to z neho robí jedno z vizuálne najpôsobivejších opustených miest na svete. Obyvatelia začali odchádzať po sérii zosuvov pôdy spôsobených kanalizáciou a vodnými prácami v 60. rokoch a Craco zostalo úplne opustené po zemetrasení v Irpinii v roku 1980. Odvtedy mesto duchov nielen prilákalo tisíce turistov, ale stalo sa aj obľúbeným miestom natáčania, keďže sa objavilo vo filmoch, ako je napríklad film o Jamesovi Bondovi z roku 2008 Quantum of Solace“.

 

img

Craco je mestom duchov od konca 20. storočia.

 

5. Grand-Bassam, Pobrežie Slonoviny

 

Zatiaľ čo Grand-Bassam má stále prosperujúcu populáciu, mnohé z jeho najpozoruhodnejších budov sú už roky prázdne. Toto letovisko, ktoré bolo kedysi francúzskym koloniálnym hlavným mestom Pobrežia Slonoviny, je teraz zapísané na zozname svetového dedičstva UNESCO s významnými stavbami ako napr. stará pošta, centrálna africká banka a Hotel de France.

 

História Grand-Bassamu siaha oveľa ďalej než do Francúzska. Predpokladá sa, že ľudia z Pobrežia Slonoviny, známi aj ako Ndenye alebo Apolloniani, tu žili od 15. storočia a pred príchodom kolonistov sa z mesta stal rušný prístav a rybárska dedina.

 

img

Grand Bassam je plný opustených budov, ako je napríklad aj tento starý koloniálny dom.

 

6. Kolmanskop, Namíbia

 

S mnohými budovami napoly ponorenými do piesku je Kolmanskop strašidelnou pripomienkou toho, čo bolo kedysi rušným mestom v srdci púšte Namib. Vzniklo po tom, čo tu v roku 1908 miestny robotník Zacharias Lewala objavil diamanty. Vtedy zaznamenalo obrovský prílev nemeckých baníkov, a stalo sa na nejaký čas rušným centrom predtým, ako bolo definitívne opustené v roku 1956.

 

Mesto Kolmanskop bolo postavené tak, aby napodobňovalo nemecké mesto; malo tanečnú sálu, kasíno a dokonca aj električkový systém. Turisti sem prichádzajú, aby boli svedkami toho, ako si púšť získala späť budovy a celé mesto tak pomaly navždy mizne pod pieskom.

 

img

Kolmanskop v Namíbii bolo jedným z najbohatších miest v Afrike roky predtým, než bolo opustené.

 

7. Bodie, Kalifornia

 

Snáď asi najslávnejšie z tzv. boomtownov na Divokom západe na konci 19. storočia bolo mesto Bodie. Jeho počet obyvateľov sa koncom 70. rokov 19. storočia rozrástol z hŕstky prospektorov na 10 000 ľudí. S bohatými zásobami zlata sa ľudia hrnuli do tohto kalifornského mesta, ktoré sa nachádza neďaleko nevadskej hranice, aby tam zarobili bohatstvo.

 

Mesto malo neuveriteľných 65 salónov, banku Wells Fargo a dokonca aj čínsku štvrťou plnú taoistických chrámov. Avšak atraktívnosť Bodie sa začiatkom 20. storočia vytratila, keď sa ďalšie boomtowns dostali do popredia a počet obyvateľov klesol na len 120 v roku 1920. Dobre zachované budovy opusteného mesta z neho dnes robia nezabudnuteľnú zastávku na výletoch po Divokom západe.

 

img

V kalifornskom meste duchov Bodie leží plno vyradených hrdzavejúcich aut.

 

8. Ostrov Hašima, Japonsko

 

Hashima, tiež známy ako Ostrov bojových lodí, pri pobreží Nagasaki, ,,fungoval" v rokoch 1887 až 1974 ako zariadenie na podmorskú ťažbu uhlia. Bol však zavrhnutý, pretože dopyt po uhlí sa rozptýlil a príroda odvtedy ovládla budovy na ostrove.

 

Toto miesto svetového dedičstva UNESCO sa v priebehu rokov stalo významnou turistickou destináciou, keďže Hashima má vcelku temnú minulosť. Počas druhej svetovej vojny boli Kórejci a iní zajatci privedení na ostrov proti svojej vôli a boli tu nútení pracovať v drsných podmienkach, uvádza UNESCO. Údaje o úmrtiach súvisiace s týmto obdobím sa značne líšia a história Hashimy zostáva zdrojom sporov v regióne.

 

img

Ostrov Hashima, ktorý bol opustený v roku 1974.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies