Zimné destinácie, ktoré stoja za vycestovanie. Od kúpeľov až po vianočné nákupy

NETKY.SK • 17 November 2023, 14:30 • 2 min
Zimné destinácie, ktoré stoja za vycestovanie. Od kúpeľov až po vianočné nákupy

Zatiaľ čo mnohí cestovatelia snívajú o letnej dovolenke, zimné mesiace môžu byť pre vás tým najlepším obdobím na zorganizovanie výletu alebo dovolenky s rodinou či priateľmi. Pozrite sa na nádherné svetové destinácie, ktoré sme si pre vás pripravili.

slovakia

left justify in out

Zimné cestovanie často spadá do jednej z dvoch kategórií: cestovanie do destinácie s teplým počasím alebo na zasneženú dovolenku. My sme si však pre vás prichystali miesta, ktoré hrdo nesú skutočnú a nádhernú prírodnú atmosféru a jej krásu.

1. Ľubľana, Slovinsko

Hlavné mesto Slovinska ponúka pôvab Viedne, kultúru Kodane a architektonickú eleganciu Prahy, len s menším počtom ľudí.

V zime mesto vyzerá očarujúco, na strechách sa práši sneh a na námestiach vládnu slávnostné trhy. Ľubľana je tiež skvelým miestom na vyskúšanie zimných športov: je tu korčuľovanie v hale Tivoli, turistika na vrchu Katarina a lyžovanie v neďalekých Krvavec, Kranjska Gora a Vogel. 

Celodenný výlet k jazeru Bled tiež stojí za to: s ostrovným hradom pokrytým ľadom vyzerá ako rozprávka. Hotel Ljubljana sa nachádza v pôvabnom starom meste Ľubľany a má súkromné ​​strešné terasy a výhľad na rieku.

2. Tromso, Nórsko

Najlepšie miesto, ak chcete vidieť polárnu žiaru.

Tromso je v zime poriadne mrazivé – čo nie je prekvapujúce vzhľadom na to, že je za polárnym kruhom – ale je tu jeden dôvod, prečo vzdorovať chladu v Nórsku , a to je možnosť zahliadnuť polárnu žiaru. Tromso leží na 70˚N, v takzvanom „ovále polárnej žiary“, prstenci so zvýšenou geomagnetickou aktivitou, ktorý obieha severnú pologuľu. 

Zima je vrcholom sezóny polárnej žiary s maximálnou aktivitou a dlhými tmavými nocami. Ak chcete zvýšiť šance, pripojte sa k prehliadke polárnej žiary – budú využívať najaktuálnejšie predpovede polárnej žiary. Thon Hotel Polar má pohodlné, moderné izby a je veľmi užitočný pre centrum mesta Tromso.


3. New York City, USA

Najlepšie na vianočné nákupy je práve toto slávne miesto. Zimná atmosféra nikde neprekoná Big Apple. 

Pozrite si to najlepšie v Bloomingdale's, Saks Fifth Avenue, Macy's a Bergdorf Goodman, potom zamierte na Holiday Fair v Grand Central, Winter Village v Bryant Park alebo na trhy na Union Square pre slávnostnejšie nákupy. 

Na výhodné ceny je skvelá Brooklyn Flea s retro stánkami a vintage predajcami. A nemôžete navštíviť bez toho, aby ste si dopriali klasickú newyorskú zimnú zábavu: korčuľovanie v Rockefellerovom centre, Bryant Park alebo Wollman Rink v Central Parku. Vianočný New York môže byť neskutočne drahý, ale izby v zábavnom retro hoteli Henry Norman vás nezničia a ešte lepšie je, že ste v srdci Brooklynu.

4. New Orleans, USA

To najlepšie pre zážitok z výbornej hudby. Zima je skvelý čas vydať sa na Big Easy. Od jesene do jari je New Orleans v najlepšej pohode – a po Vianociach začína séria večierkov s King's Day 6. januára a pokračuje až do fašiangového utorka, známeho ako Mardi Gras, najbláznivejší a najzvláštnejší New Orleans pouličná párty. 

Prejdite sa po ulici Frenchmen Street, aby ste zistili, kto hrá na Spotted Cat, zoberte sa na člne po Mississippi alebo si požičajte bicykel a choďte po mestských zákutiach: neexistuje lepšie miesto, ako uniknúť pred pochmúrnou zimou v Británii. Melrose Mansion je klasické sídlo z roku 1884 na Esplanade Avenue, na okraji Francúzskej štvrte, s deviatimi izbami, ktoré vyžarujú eleganciu.

5. Alpy, Francúzsko

Ak chcete energickejšiu a športovejšiu zimnú prestávku – vydajte sa na niektoré z najlepších miest na lyžovanie po celom svete. Možno si zamilujete napríklad Tignes a tiež Montgenevre. Obe sú jedny z najlepších miest v zime, kde sa môžete zababušiť do drevenej chatky a vyraziť na pár ranných svahov.

Tri mestá vo francúzskych Alpách hostili zimné olympijské hry: Chamonix (1924), Grenoble (1968) a Albertville (1992). Ďalšie prominentné strediská a mestá vo francúzskych Alpách sú Annecy, Chambèry, Val-d'Isère, Morzine, St Gervais-les-Bains a Évian-les-Bains.

Kultúra, história a kuchyňa francúzskych Álp je tiež dôležitým lákadlom pre návštevníkov. Francúzske Alpy zahŕňajú oblasť starého Savojska, najdlhšie vládnuceho kráľovského domu v Európe. V Chambéry je obľúbenou atrakciou Château de Ducs de Savoie. Počas Belle Epoque prekvitali kúpeľné mestá ako Aix-les-Bains, Evian-les-Bain a Saint-Gervais-les-Bains stále priťahujú návštevníkov svojimi termálnymi kúpeľmi.

6. Modrá lagúna, Island

Ak môžete, strávte tu dva dni, vychutnajte si kúpele v horúcich bazénoch, kým sú všade naokolo mínusové teploty. 

Je to naozaj jedno z najlepších miest na návštevu v zime. Aj keď buďte na pozore, počas zimných mesiacov na Islande sa počet denných hodín môže výrazne skrátiť. 

História Modrej lagúny siaha až do roku 1976, keď vznikla vedľa geotermálnej elektrárne Svartsengi. Na rozdiel od toho, čo si mnohí ľudia myslia, lagúna nie je prírodný horúci prameň, ale bazén vytvorený človekom vytvorenou štruktúrou.

Je to odpadová voda z vrtov elektrárne na paru a horúcu vodu. Ale nebojte sa; voda je úplne čistá a neobsahuje žiadne škodlivé chemikálie, iba prírodné minerály, ktoré preukázateľne veľmi prospievajú pokožke ľudí. Keďže voda nepretržite prúdi do lagúny, obnovuje sa za 48 hodín, čo zaisťuje, že zostane vždy čistá.

Keď sa prvý človek v roku 1981 rozhodol vyskúšať kúpanie v Modrej lagúne, ľudia si týmto nápadom neboli až tak istí. Mladý muž so psoriázou bol ochotný vyskúšať čokoľvek, aby mu pomohol zmierniť stav pokožky. Od predsedu geotermálnej elektrárne dostal povolenie ísť do lagúny, kde voda a riasy rýchlo urobili zázraky s jeho stavom. Mladý muž, Valur Margeirsson, bol prvý, kto pomenoval lokalitu „Modrá lagúna“ alebo „Blaa Lonid“ v islandčine, a názov zostal zachovaný.

Zdroje:

https://www.worldtrips.com/best-places-to-travel-in-winter

https://www.thetimes.co.uk/travel/inspiration/best-cities-to-visit-in-winter

https://handluggageonly.co.uk/7-magical-winter-destinations-suit-everyone/

https://www.alpenwild.com/staticpage/french-alps/

https://guidetoiceland.is/best-of-iceland/blue-lagoon-the-ultimate-guide

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies