Satelitné zábery ukazujú ruskú loď s obilím údajne ukradnutým na Ukrajine

NETKY.SK • 30 Máj 2022, 06:40 • 2 min
Satelitné zábery ukazujú ruskú loď s obilím údajne ukradnutým na Ukrajine

DAMASK – Nové satelitné zábery ukazujú, že ruská nákladná loď plná obilia, údajne ukradnutého z ukrajinských fariem, priplávala do sýrskeho prístavného mesta Lázikíja na pobreží Stredozemného mora. Je to už druhá takáto dodávka za posledné štyri týždne. V nedeľu o tom informoval portál americkej televízie CNN.

slovakia

left justify in out

Nové zábery poskytnuté americkou spoločnosťou Maxar Technologies zachytávajú loď Matros Pozynich, navrhnutú špeciálne na sypaný náklad, v prístave Lázikíja 27. mája. Je to jedna z troch lodí, na ktoré po začatí ruskej invázie na Ukrajine nakladajú obilie v prístave Sevastopoľ na Krymskom polostrove. Naposledy ju videli v Sevastopole 19. mája a následne ju sledovali, ako sa plaví cez prieliv Bospor a na juh popri pobreží Turecka. Odhaduje sa, že loď môže viezť približne 30 000 ton obilia.

 

 

Na sesterskú loď plavidla Matros Pozynich, takisto v Sevastopole, posledné dva týždne nakladali zrno. CNN už predtým informovala, že konvoje kamiónov odvážali obilie z fariem a síl južnej Ukrajiny na Krym, ktorý Rusko anektovalo v roku 2014. Ukrajinské úrady v priebehu tohto mesiaca odhadli, že ruské sily v okupovaných oblastiach zhabali vyše 400 000 ton obilia.

 

Krádeže obilia ohrozujú tohtoročnú úrodu na Ukrajine, ktorá je jednou z najdôležitejších krajín produkujúcich obilie na svete. Pre Rusko je obilie atraktívnym druhom tovaru. Cena pšenice sa na svetových trhoch pohybuje okolo 400 dolárov za tonu a tento rok sa prudko zvýšila.

 

Možno vás zaujme: EÚ sa nedohodla na embargu na ruskú ropu, pokúsi sa o to ešte ráno pred summitom



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Johny domansky

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona