Zimbabwiansky prezident otvoril parlament so starým prejavom a nezbadal to

NETKY.SK • 16 September 2015, 08:48 • 2 min
Zimbabwiansky prezident otvoril parlament so starým prejavom a nezbadal to

HARARE - Prezident Zimbabwe, 91-ročný Robert Mugabe, predniesol v utorok na otvorení parlamentu rovnaký prejav, s akým vystúpil už minulý mesiac, bez toho, aby to zbadal. Hovorca prezidenta George Charamba uviedol, že k chybe došlo na sekretariáte, v dôsledku čoho prezident vystúpil s nesprávnym prejavom.

slovakia

left justify in out

"Chybu úprimne ľutujeme a zvažujeme nápravné opatrenia," konštatoval vo vyhlásení. Dodal, že Mugabe prečíta neskôr správny prejav v hoteli v Harare.

 

 

Poslanci opozície vyzerali zarazene, keď Mugabe čítal vyše 30 minút minulomesačný prejav, opisuje agentúra DPA. Avšak kritici dlhoročného prezidenta, ktorý sa dostal k moci 31. decembra 1987, na jeho prešľap rýchlo reagovali.

"Toto jasne dokazuje, že Robert Mugabe už nemá požadované duševné schopnosti potrebné na to, aby mohol pokračovať vo funkcii hlavy štátu," reagovalo vo vyhlásení opozičné Hnutie za demokratickú zmenu (MDC). "Je to u Mugabeho jasná známka senility a vážne zlyhanie duševného a fyzického zdravia," dodalo MDC vyzývajúc prezidenta na okamžité odstúpení.

 

"Úprimne: ak zabudne, že správa o stave národa nie je otváracou rečou k zasadaniu parlamentu, môžem pochopiť a odpustiť mu aj to, že zabudol, že chceme v Zimbabwe prosperitu," citovala DPA jedného z aktivistov.

Mugabeho cesty na lekárske vyšetrenia v zahraničí vyvolali fámy, že mu jeho zdravotný stav možno nedovolí kandidovať znova v prezidentských voľbách v roku 2017.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies