Poslanci rokujú o novele, ktorou sa majú znížiť tresty za držanie drog

NETKY.SK • 26 November 2021, 10:10 • 2 min
Poslanci rokujú o novele, ktorou sa majú znížiť tresty za držanie drog

BRATISLAVA - Poslanec Národnej rady Juraj Krúpa počas rokovania o novele Trestného zákona, ktorým by sa mali znížiť trestné sadzby za držanie ľahších drog na vlastnú spotrebu, povedal, že užívatelia ľahších drog sú neprimerane prísne postihovaní.

slovakia

left justify in out

"Nedávame im šancu sa zmeniť a ničíme im život," povedal Krúpa. Návrh označil za kompromis a začiatok procesu riešenia situácie. Poslanci o novele debatujú v úvode piatkového rokovania 51. schôdze NR SR.

 

img

 

Návrh tiež prináša možnosť pre sudcov udeliť iný trest, napríklad tzv. ochranné liečenie. Novelou chcú tiež odstrániť spodnú hranicu trestu pri prechovávaní predmetu na výrobu drog, kam patrí aj pestovanie konope. Opakovane prichyteným užívateľom by už nemuselo hroziť 10 až 15 rokov za mrežami, ale 5 až 10 rokov. Týkalo by sa to iba recidivistov. Pri vážnych prešľapoch, teda pri díleroch či obchodníkoch s drogami, tresty meniť nechcú.

 

"Táto právna úprava nijakým spôsobom nelegalizuje drogy. Je veľmi jednoduchá v tom, že sudca má právo povedať, či stačí trest povinnej práce alebo povinnej liečby a podobne. Ukladáme možnosť sudcovi, že nemusí mladého človeka poslať do väzenia. Rovnako znižujeme niektoré trestné sadzby, aby sa mohol sudca rozhodnúť, že namiesto 5 až 10 povie 3 roky podmienečne," povedal poslanec Juraj Šeliga zo strany Za ľudí začiatkom novembra.

 

img

 

Návrh upravuje napríklad "najľahšie" prehrešky, teda držanie drog na vlastnú spotrebu. Ak páchateľ drží maximálne tri dávky, sadzba by sa mohla znížiť z výšky do troch rokov na sadzbu do roka. Ak u neho nájdu maximálne 10 dávok, nehrozilo by mu podľa návrhu väzenie do výšky 5 rokov, ale do dvoch rokov.

 

Možno vás zaujme: Odzvoní drakonickým trestom za držbu marihuany? Koalícia pripravila novelu zákona



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Kristýna Peštová
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies