Samuel Vlčan odovzdal výsledky auditu Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Na čo prišli?

NETKY.SK • 22 Február 2022, 19:48 • 2 min
Samuel Vlčan odovzdal výsledky auditu Pôdohospodárskej platobnej agentúry. Na čo prišli?

BRATISLAVA/PEZINOK - Podľa ministra pôdohospodárstva a rozvoja vidieka forenzné overovanie Pôdohospodárskej platobnej agentúry (PPA) trvalo od mája 2020 do februára 2021. Jeho cieľom bolo spätne preskúmať, či pri čerpaní dotácií z európskych fondov neprišlo k riadeniu finančných tokov korupčným spôsobom.

slovakia

left justify in out

„Na špeciálnu prokuratúru odovzdávame kompletný forenzný audit PPA. Je to závažný dokument, na základe ktorého sme boli schopní ozdraviť PPA a ja som mohol 15. októbra minulého roku konštatovať, že PPA plní všetky akreditačné kritériá. Prešla aj následná štvormesačná fáza, keď sme (na základe aj forenzného auditu) potvrdzovali Bruselu funkčnosť všetkých procesov, ako aj konfliktu záujmov či riadneho rozhodovania o pridelených zdrojoch,“ povedal Vlčan.

 

 

Forenzný audit PPA nie je podľa agroministra len o kauze Dobytkár. „Sú tam aj iné kauzy, ktoré majú byť podľa môjho názoru prešetrené. Chcem za minulosťou PPA a korupčným správaním jej predstaviteľov, ako aj iných predstaviteľov v agrorezorte, dať bodku. Chcem, aby bolo všetko riadne vyšetrené spôsobom 'padni komu padni'. Keď po mne nič nezostane, iba to, že som (agro)rezort vyčistil (od korupcie), budem to považovať za splnenú misiu,“ uviedol. 

 

Prečítajte si tiež: Piatich členov Súdnej rady majú sudcovia voliť 21. apríla

 

Doplnil, že aj na základe výsledkov forenzného auditu vymenili viac ako tretinu zamestnancov PPA. „Dôvodmi boli najmä zistené konflikty záujmov či nedodržiavanie vnútorných predpisov.“

 

„Na základe forenzného auditu sme vybudovali novú štruktúru PPA. Do nej sme presunuli spisy, procesy a časť zamestnancov, ktorých sme si zaškolili a ktorí prešli personálnym auditom. Prakticky sme postavili v priebehu posledného trištvrte roka PPA nanovo. Dnes ju máme plne funkčnú. Verím, že v budúcnosti to vidiek pocíti,“ podčiarkol.

 

img

 

Forenzný audit vykonali podľa Vlčanových slov cielene na vzorke podozrivých prípadov. „Tá báza, z ktorej sa vyberali prípady, bola skoro jedna miliarda eur čerpaných eurofondov,“ poznamenal.

 

„Vzorka bola zacielená na zdroje vo výške okolo 50 miliónov eur. Až v 60 % tejto vzorky bolo vykázané podozrenie na korupčné správanie. Boli napríklad zistené fakturácie od sprostredkovateľov, zhodou okolností pred samotným rozhodnutím PPA o udelení dotácie. Percentuálne to na cent sedelo s výškou pridelenej dotácie. Ak niekto nemal krištáľovú guľu, tak išlo jasne o vopred dohodnutý postup,“ objasnil agrominister.

 

Možno vás zaujme: Samuelovi Vlčanovi pribudla ďalšia funkcia! Vstúpil do chomúta s Gabrielou Urbanovou

 

V audite podľa neho zistili prepojenie medzi viacerými dodávateľmi techniky v tzv. kombajnovej výzve. „Súčasťou auditu bolo aj zistenie prepojenia rôznych osôb tak z ministerstva pôdohospodárstva, ako aj z PPA, na bývalých zamestnancov ministerstva či bývalých zamestnancov platobnej agentúry, na rôznych predajcov techniky a rôznych sprostredkovateľov,“ dodal Vlčan.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lukas Dedik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies