Blíži sa Svetový deň boja proti tuberkulóze. Aká je situácia tuberkulózy na Slovensku?

NETKY.SK • 22 Marec 2024, 10:30 • 2 min
Blíži sa Svetový deň boja proti tuberkulóze. Aká je situácia tuberkulózy na Slovensku?

Tuberkulóza (TB/TBC) je celosvetovo druhou hlavnou príčinou úmrtí na infekčný agens po COVID-19, stále zostáva hlavnou príčinou smrti ľudí s infekciou HIV a hlavnou príčinou smrti v dôsledku infekcií rezistentných na antimikrobiálne látky. Svetový deň boja proti tuberkulóze spadá na 24. marca 2024.

slovakia

left justify in out

Tuberkulóza aj COVID-19 postihujú predovšetkým pľúca, hoci tuberkulózu spôsobujú baktérie a COVID-19 vírusy. Tuberkulóza sa vyskytuje vo všetkých krajinách na svete a môže postihnúť kohokoľvek, hoci vieme, že existuje skupina krajín s vysokým zaťažením tuberkulózou, kde je riziko vzniku tuberkulózy oveľa vyššie. Tiež by sme mali mať na pamäti, že viac ako štvrtina svetovej populácie je infikovaná mykobaktériami.

Boj proti TB si dnes vyžaduje boj proti HIV, antimikrobiálnej rezistencii, chudobe, podvýžive a COVID-19. Prepojenia medzi tuberkulózou a COVIDom môžu mať pozitívne aj negatívne stránky, odborníci na tuberkulózu sa vďaka svojim znalostiam a zručnostiam v oblasti pľúcnych chorôb výrazne podieľali v boji s pandémiou. Klinická a imunopatologická interakcia medzi týmito dvoma ochoreniami COVID-19/TB ešte nie je úplne pochopená.

Situácia v krajinách EÚ

V Európskej únii a Európskom hospodárskom priestore (EÚ/EHP) patrí výskyt tuberkulózy medzi najnižšie na svete, pričom ročne je hlásených menej ako 40 000 prípadov. Miera hlásení v EÚ/EHP zaznamenala klesajúci trend od spustenia európskeho rozšíreného dohľadu nad TB v roku 1996. Medzi krajinami existujú výrazné rozdiely v počte hlásených prípadov, pričom miery hlásení pre jednotlivé krajiny sa líšia viac ako 20-násobne.

Tri krajiny (Poľsko, Rumunsko a Veľká Británia) predstavujú približne 40 % všetkých hlásených prípadov, pričom samotné Rumunsko predstavuje približne 20 %. Estónsko, Lotyšsko a Litva majú najvyššiu mieru multirezistentnej (MDR) TB; viac ako 10 % hlásených prípadov TB je v týchto krajinách diagnostikovaných s MDR TB. V krajinách s nízkym výskytom sú medzi podskupinami populácie výrazné rozdiely v miere TB, zatiaľ čo v krajinách s vyšším výskytom TB postihuje všetky skupiny populácie.

Situácia na Slovensku

V dnešnej dobe je situácia na Slovensku stabilizovaná. V roku 2022 bolo do Národného registra tuberkulózy vo Vyšných Hágoch nahlásených 155 prípadov. V 140 prípadoch išlo o pľúcne formy, v 15 prípadoch o mimopľúcne formy tuberkulózy. Najrizikovejšou skupinou bolo rómske etnikum, ktoré sa podieľalo na výskyte tuberkulózy 50,3% - celkovo to bolo 78 prípadov. 7 pacientov malo koinfekciu TB/COVID-19  a 4 pacienti TB/HIV koinfekciu.

Cudzincov s tuberkulózou bolo v roku 2022 evidovaných 17 prípadov oproti 7 prípadom v roku 2021. Išlo o 12 osôb z Ukrajiny, 1 osoba z Talianska, 1 osoba z Českej republiky, 1 osoba z Indie, 1 osoba zo Somálska, a 1 osoba z Vietnamu. Podľa geografického rozloženia v Slovenskej republike sú najhoršími oblasťami s najvyšším výskytom tohto ochorenia oblasti východného Slovenska (Prešovský kraj 6,19/100 000 obyv. a Košický kraj – 4,87/100 000 obyv.). Najnižší výskyt zaznamenávame v Nitrianskom kraji – 1,04/100 000 obyvateľov.

Epidemiologická situácia tuberkulózy vo väčšine krajín s nízkym výskytom TB sa vyznačuje nízkou mierou prenosu v celkovej populácii a príležitostnými ohniskami. Väčšina prípadov aktívnej TB je spôsobená reaktiváciou latentnej tuberkulózy. Vysoká koncentrácia choroby je zaznamenávaná v určitých rizikových skupinách (chudobní ľudia, bezdomovci, migranti, väzni, etnické menšiny a osoby žijúce s HIV infekciou alebo s inými chorobami, osoby s nadmerným užívaním alkoholu, drogovo závislí a iné marginalizované skupiny).

V neposlednom rade veľkú hrozbu predstavuje cezhraničná migrácia. V čase zvyšujúcej sa migrácie obyvateľstva, nebude TB natrvalo odstránená v akejkoľvek krajine, pokiaľ nebude eliminovaná v celosvetovom meradle. Vedúci predstavitelia všetkých členských štátov OSN sa zaviazali na  „ukončenie globálnej epidémie TB“ do roku 2030.

Po prvom Zasadnutí OSN na vysokej úrovni o TB v roku 2018 sa uskutoční na jeseň tohto roku opätovne Valné zhromaždenie OSN, ktoré ma prerokovať celosvetový progres v boji s týmto ochorením. V roku 2020 a aj v roku 2021 sa zvýšil počet ľudí zomierajúcich na TB, bolo diagnostikovaných oveľa menej ľudí a liečených na TB alebo poskytovaných preventívnych chemoterapii na TB v porovnaní s rokom 2019 a výdavky na základné TB služby klesli. TB bola na prvom mieste po COVID-19 v príčinách smrti na jeden infekčný agens.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Barbora Šimkaninová
Zdroj: Národný ústav tuberkulózy, pľúcnych chorôb a hrudníkovej chirurgie, Foto: Ilustračná (Mesto Spišská Belá)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies