Zimbabwe: Mugabe sa objavil na verejnosti

NETKY.SK • 17 November 2017, 11:44 • 2 min
Zimbabwe: Mugabe sa objavil na verejnosti

HARARE - Zimbabwiansky prezident Robert Mugabe sa v piatok objavil na verejnosti, a to po prvý raz od prevzatia moci v krajine armádou a umiestnenia prezidenta do domáceho väzenia.

slovakia

left justify in out

Ako informovala agentúra AP, Mugabe (93) sa objavil na univerzitných promóciách na okraji Harare, metropoly Zimbabwe. Odetý v akademickom odeve a s klobúkom na hlave Mugabe pomaly kráčal po červenom koberci k pódiu. Prítomné boli tisíce absolventov univerzity. Na pódiu si Mugabe s absolventmi zaspieval štátnu hymnu a následne oznámil začiatok promočného obradu.

 

Mugabe sa zúčastnil na podujatí v čase mimoriadnej série rokovaní s regionálnymi lídrami o ukončení jeho vlády. Armáda sa snaží o prejav rešpektu voči najstaršiemu prezidentovi na svete, a to tým, že ho stále oslovuje "prezident" a "vrchný veliteľ".

 

Armáda v piatok oznámila, že pokračuje v rokovaniach s Mugabem o ukončení jeho vlády. Výsledok zverejní čo najskôr. Zároveň pátra po Mugabeho najbližších spojencoch a jeho manželke Grace.

 

Armáda vo vyhlásení uviedla, že "dosiahla významný pokrok v operácií na odstránenie zločincov z okruhu prezidenta Mugabeho". Zatkla už niekoľko osôb, ďalšie sú na úteku. Tieto osoby "spáchali zločiny, ktoré spôsobovali sociálne a ekonomické utrpenie v Zimbabwe", tvrdí armáda. Išlo o jej prvé verejné vyhlásenie od prevzatia moci v krajine a umiestnenia Mugabeho do domáceho väzenia, poznamenala agentúra DPA.

 

Zimbabwianske štátne noviny zverejnili vo štvrtok nové fotografie Roberta Mugabeho zo stretnutia s armádnym veliteľom, generálom Constantinom Chiwengom, ktorý riadil v noci na stredu prevzatie moci v africkej krajine ozbrojenými silami.

 

V Zimbabwe pritom pokračujú rozhovory o riešení tamojšej politickej krízy a o pravdepodobnom konci Mugabeho takmer 40-ročnej vlády. Zúčastňuje sa na nich aj delegácia z Juhoafrickej republiky (JAR) a údajne tiež katolícka cirkev.

 

Mnohí analytici tvrdia, že armáda chce dosadiť za dočasného lídra bývalého viceprezidenta Emmersona Mnangagwu, ktorého Mugabe odvolal minulý týždeň.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
peter bercik
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies