Žije? Prvá dáma KĽDR sa na verejnosti neukázala už vyše sedem mesiacov

NETKY.SK • 2 November 2016, 13:25 • 2 min
Žije? Prvá dáma KĽDR sa na verejnosti neukázala už vyše sedem mesiacov

PCHJONGJANG - Kam zmizla manželka severokórejského vodcu Kim Čong-una? To sa pýtajú viaceré svetové médiá a poukazujú na to, že severokórejská prvá dáma Ri Sol-džu sa na verejnosti neobjavila už viac ako sedem mesiacov.

slovakia

left justify in out

Ri Sol-džu novinári poslednýkrát videli 28. marca, keď sa spoločne s manželom zúčastnila na bližšie nešpecifikovanom podujatí, uviedla vo svojej nedávnej analýze juhokórejská agentúra Jonhap.

 

Po boku Kim Čong-una sa jeho manželka objavila v roku 2012 dovedna 18-krát, v roku 2013 až 22-krát a v roku 2014 ho sprevádzala 15-krát. Vlani sa s manželom na verejnosti zjavila už len sedemkrát a tento rok zatiaľ iba tri razy, približuje Jonhap.

 

Skutočnosť, že sa Ri Sol-džu na verejnosti neobjavuje, je podľa odborníka na KĽDR Tošimicu Šigemuru veľmi nezvyčajná a vyvoláva rôzne špekulácie. Napríklad také, že za jej zmiznutím by mohla byť nezhoda s Kimovou sestrou Kim Jo-džong, ktorá má vo vláde KĽDR veľký vplyv a tento rok bola vymenovaná aj za členku Ústredného výboru vládnucej Kórejskej strany práce (KSP).

 

Ďalším možným zdôvodnením by podľa Šigemuru mohlo byť tehotenstvo alebo aj prípadne manželské problémy dvojice. Objavujú sa však tiež špekulácie, že sa mohla Ri Sol-džu ocitnúť v nemilosti pre svoj kedysi blízky vzťah s Kimovým strýkom Čang Song-tchekom, ktorého v roku 2013 popravili po usvedčení z pokusu o zosadenie vlády.

 

Ri Sol-džu však nezmizla z očí verejnosti po prvý raz. Na verejnosti sa neukázala približne dva mesiace ani v roku 2012, uviedla agentúra Reuters s odvolaním sa na severokórejské médiá. Následne sa špekulovalo o tom, že bola tehotná. Špekulácie potvrdil aj americký basketbalista Dennis Rodman, ktorý KĽDR navštívil v roku 2013, a po návrate vyhlásil, že Kim Čong-un má malú dcéru.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies