Žiga vidí v zákone o odpadoch pokrok, opozícia nekompetentnosť

NETKY.SK • 17 Marec 2015, 15:47 • 2 min
Žiga vidí v zákone o odpadoch pokrok, opozícia nekompetentnosť

BRATISLAVA - Nový zákon o odpadoch, ktorý dnes schválil parlament hlasmi poslancov vládneho Smeru-SD, je modernou legislatívou 21. storočia.

slovakia

left justify in out

Novinárom to povedal minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD) s tým, že schválená právna norma od nového roka prinesie novú dynamiku s cieľom motivovať ľudí triediť odpad.

 

"Za triedený odpad nebudú ľudia platiť nič, postará sa o neho priemysel zadarmo. Tak sa znížia náklady na komunálny odpad v obciach takmer o tretinu, čo je cca 30 miliónov eur," vysvetlil Žiga. Spomenul tiež, že prijatím zákona zaniká Recyklačný fond, "ktorý svoju historickú úlohu už splnil".

 

"Chceme tiež obmedziť výkup šrotu tak, aby sa nepáchala trestná činnosť. Budú sprísnené podmienky pri výkupe, zároveň sa zavedú bezhotovostné platby," menoval novinky minister.

 

Obmedziť sa má aj vznik čiernych skládok, ktorých je na Slovensku neoficiálne asi 2700. "Budeme sa snažiť posilnením právomocí miest, obcí a polície dosiahnuť, aby sa viac nevytvárali. Chceme tiež podporiť mestá a obce pri odstraňovaní čiernych skládok sumou 10 miliónov eur," avizoval Žiga.

 

Opozičný Most-Híd však nový zákon o odpadoch vníma inak. "Vláda predložila do parlamentu nekvalitný a nekompetentný zákon, ku ktorému bolo viac pozmeňujúcich bodov ako paragrafov v samotnom zákone. Tento zákon má snahu riešiť výhody pre lobistické skupiny na úkor občanov. Obávame sa, že bude mať negatívny dosah na občana v podobe vyšších poplatkov za odpad, a tým sa bude rozširovať počet nelegálnych skládok na Slovensku," upozorňujú bugárovci.

 

Na aroganciu vládnej strany podľa Mosta-Híd poukazuje aj fakt, že vyňatie bodov zo spoločnej správy na osobitné hlasovanie poslanci Smeru-SD neodsúhlasili a nútili poslancov hlasovať v rozpore so svojím presvedčením. "Za správne by sme považovali, keby vláda namiesto uplatňovania arogancie moci takto nekvalitne pripravený zákon vzala späť, prepracovala a opätovne predložila na schválenie do parlamentu. Zákon musí byť pripravený tak, aby obhajoval občana a nie lobistické skupiny," odkázal hovorca strany Gabriel Gilányi.

 

Zákon o odpadoch nepodporili ani poslanci SaS. "Napriek niekoľkým pozitívam zákon obsahuje viacero negatív, najmä vytvorenie monopolu pri zbere a spracovaní druhotných surovín či vyššie poplatky pre občanov," tvrdia liberáli.

 

Ani im sa nepáči postup pri hlasovaní o stovkách pozmeňujúcich návrhov, ktorý presadil Smer-SD. SaS dokonca hovorí o znásilnení parlamentarizmu. "To, akým spôsobom ministerstvo životného prostredia tento zákon spracovalo a predložilo do parlamentu, to množstvo pozmeňujúcich návrhov, poukazuje na neuveriteľný amaterizmus. Zákon mal byť stiahnutý z rokovania a vrátený na prepracovanie. Bol totiž šitý horúcou ihlou a sme presvedčení, že naše obavy sa naplnia a zákon čaká veľmi rýchla novelizácia," uviedla hovorkyňa SaS Katarína Svrčeková.

 

Žiga problém v množstve pozmeňujúcich návrhov nevidí. Tvrdí totiž, že 60 percent z nich boli len drobné legislatívno-technické úpravy. "Na druhej strane všetky pozmeňujúce návrhy vnímam ako možnosť poslancov zákon vylepšiť. My sme nikdy nehovorili, že sme najmúdrejší a najlepší. Sme otvorení akejkoľvek diskusii," deklaroval minister.

 

Opätovne odmietol aj údajne hroziacu monopolizáciu pri nakladaní s odpadom, pri ktorej sa envirorezort už dlhšie sporí so SaS. "My sme na príprave zákona spolupracovali aj s Protimonopolným úradom a snažili sme sa nastaviť podmienky tak, aby bol zákon vyvážený, transparentný a dával každému hráčovi v rámci odpadového hospodárstva rovnaké vstupné podmienky," dodal Žiga.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies