Žiga: Nový zákon zruší recyklačný fond

NETKY.SK • 13 Máj 2013, 11:14 • 2 min
Žiga: Nový zákon zruší recyklačný fond

BRATISLAVA - Recyklačný fond by sa mal časom stať minulosťou. Jeho zrušenie má priniesť nový zákon o odpadoch, ktorého legislatívny zámer dnes predstavil minister životného prostredia Peter Žiga (Smer-SD).

slovakia

left justify in out

"Je fenoménom v našej krajine, pretože sme jedinou krajinou Európskej únie, kde takáto inštitúcia existuje," povedal s tým, že je rád, že fond vytvoril podmienky pre vznik recyklačných kapacít, tie už ale majú byť dostatočné.

Vláda koncom minulého roka zrušila ministerstvu úlohu, ktorú dostalo ešte za bývalého kabinetu, predložiť jej analýzu činnosti Recyklačného fondu. Jej cieľom malo byť prehodnotenie fungovania fondu a jeho existencie. Ako dnes priblížil minister, legislatívnym zámerom, ktorý fungovanie fondu ruší, by sa mala vláda zaoberať do konca júna a paragrafovým znením zákona do konca roka, priblížil Žiga.

Ako vyplýva z návrhu legislatívneho zámeru, Recyklačného činnosť fondu sa má ukončiť postupne. Dáta sústredené vo fonde prejdú do informačného systému ministerstva. "Počas ustanoveného prechodného obdobia bude prebiehať proces autorizácie kolektívnych organizácií, ktoré následne po uplynutí prechodného obdobia budú v súčinnosti s obcami, zberovými spoločnosťami a spracovateľmi odpadov zabezpečovať triedený zber komunálnych odpadov pre ustanovené zložky komunálnych odpadov," píše sa v materiáli.

Aj predchádzajúce vedenie rezortu plánovalo otázku Recyklačného fondu vyriešiť v novom zákone o odpadoch, ktorý však nestihlo presadiť pre pád vlády. "Som presvedčený, že ciele, pre ktoré bol fond vytvorený, sa už naplnili," konštatoval v tejto súvislosti v roku 2011 bývalý minister József Nagy (Most-Híd). Poukázal na to, že materiál z roku 2009, ktorý analyzoval jednotlivé sektory, ukázal, že recyklačné kapacity sú dostatočné. S tým súhlasí aj súčasný šéf rezortu Žiga.

Recyklačný fond existuje od roku 2001 a zhromažďuje finančné prostriedky dovozcov a výrobcov komodít povinných platiť príspevky. Tie následne formou dotácií a úverov využíva na podporu projektov zakladajúcich a rozvíjajúcich separovaný zber a zhodnotenie odpadov. Fond tiež poskytuje finančnú podporu obciam a ich združeniam za separovanie odpadu a jeho odovzdávanie na ďalšie zhodnotenie.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies