Žiadneho porušenia autorských práv som sa nedopustil, tvrdí T.I.

NETKY.SK • 22 Marec 2015, 12:45 • 2 min
Žiadneho porušenia autorských práv som sa nedopustil, tvrdí T.I.

LOS ANGELES - Americký rapper T.I. vyhlásil, že v súvislosti so sporom potomkov zosnulého amerického hudobníka Marvina Gaya s Robinom Thickom a Pharrellom Williamsom o autorstvo skladby Blurred Lines sa nedopustil žiadneho porušenia autorských práv.

slovakia

left justify in out

Tridsaťštyriročný rodák z Atlanty tak spravil po tom, čo Gayove deti Nona, Frankie a Marvin Gaye III. po verdikte súdu v ich prospech oznámili, že chcú, aby súd potrestal aj rappera a vydavateľstvá Universal Music, Interscope Records a Star Trak Entertainment. T.I. totiž v skladbe hosťuje, no na samotnej produkcii sa nepodieľa a menované vydavateľstvá zas singel distribuovali. "Dedičstvo a pozostalosť Marvina Gaya si vážim a rešpektujem, ale taktiež podporujem a obdivujem aj Pharrella rovnako ako Robina. Ja som textár, svoje texty si píšem sám. Pri tvorbe hudby nikoho nevykrádam. O tom som presvedčený a myslím si, že každý človek so zdravým rozumom to pochopí, keď si tú skladbu vypočuje," vyhlásil rapper.


Deti legendárneho interpreta tvrdia, že Blurred Lines kopíruje pieseň Got To Give It Up ich otca. Losangeleský súd im dal minulý týždeň za pravdu a Thickovi s Williamsom nariadil zaplatiť rodine odškodné 7,3 milióna dolárov. Súd však zároveň rozhodol, že spomínané vydavateľstvá a T.I. nie sú vinní z porušenia autorských práv. Gayovi potomkovia však s touto časťou verdiktu nesúhlasia, a preto podali návrh na opravu rozsudku. Právny zástupca rodiny Richard Busch uviedol, že vydavateľstvá aj rapper sú vinní tiež, pretože sa podieľali na vytvorení a distribúcii piesne. Naopak, Thicke s Williamsom sa plánujú proti pôvodnému verdiktu odvolať.

 

 

 


Autori skladby Blurred Lines, ktorá priniesla zisk viac ako 16 miliónov dolárov, sa už v roku 2013 preventívne obrátili na súd so žiadosťou o rozhodnutie, či v tomto prípade ide o plagiátorstvo. Federálny sudca ale odporučil, aby o tom rozhodol proces s porotou. Thicke tiež ponúkol potomkom hudobníka šesťcifernú sumu ako odškodné, čím sa chcel vyhnúť prípadnej žalobe. Tí však toto riešenie odmietli a v októbri žalobu podali. Zahrnuli do nej aj úryvky z rozhovorov, v ktorých sa Thicke údajne sám priznal ku skopírovaniu skladby Got To Give It Up.


T. I., vlastným menom Clifford Joseph Harris Jr., odštartoval kariéru v skupine Pimp Squad Click, ktorá vznikla v roku 2001, no na konte má zatiaľ len jeden album - 25 To Life (2005). Ako sólový interpret však vydal už osem štúdioviek - I'm Serious (2001), Trap Muzik (2003), Urban Legend (2004), King (2006), T.I. vs. T.I.P. (2007), Paper Trail (2008), No Mercy (2010), Trouble Man: Heavy Is The Head (2012) a Paperwork (2014). Rapper získal napríklad tri ceny Grammy, dve American Music Awards či jedenásť Billboard Music Awards. Ako herec sa predstavil v snímkach ATL: Stratení v Atlante (2006), Americký gangster (2007), Gangstri (2010) a Na cudzí účet (2013) alebo v seriáli Boss (2011 - 2012).

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies