Británia eurovoľby nezvládla, mnohí občania EÚ tu nemohli hlasovať

NETKY.SK • 24 Máj 2019, 6:24 • 2 min
Británia eurovoľby nezvládla, mnohí občania EÚ tu nemohli hlasovať

LONDÝN - Veľká Británia vzhľadom na nezrealizovaný marcový brexit musela v krajine zriadiť eurovoľby. Tie v danej situácii mali poslúžiť predovšetkým občanom z iných členských krajín, ktorí tu žijú, aby odovzdali svoj hlas. Aj pri tom ale nastali problémy.

slovakia

left justify in out

Situáciu potvrdili aj miestne volebné orgány. Vyhlásili, že kvôli istým komplikáciám nemohli všetci občania z EÚ žijúci v Británii odovzdať svoj hlas do eurovolieb. Krátko na to sa v reakcii na nezvládnutie problému zo strany úradov objavil na internete aj hashtag #DeniedMyVote. Eurovoľby prebiehajú v jednotlivých členských krajinách v dňoch 23. – 26. mája.

 

Podľa údajov od lobistickej skupiny The3Million, ktorá zastupuje záujmy občanov EÚ pracujúcich a žijúcich v Británii, sa na ňu obrátili stovky ľudí s tým, že im nebolo umožnené zapojiť sa do eurovolieb. Jedným z mnohých prípadov bola aj Švédka Lina Denciková, ktorá na Twitteri prehovorila o svojej skúsenosti. Hlasovať vraj nemohla preto, lebo jej vyhlásenie, že nebude voliť vo Švédsku, nebolo spracované včas.

 

img

 

Britská volebná komisia odmietla prebrať zodpovednosť za takéto vážne komplikácie. Vyjadrila sa len, že situáciu monitoruje. "Chápeme frustráciu niektorých občanov EÚ z iných členských štátov EÚ,“ dodala. Vzniknuté problémy sú podľa nej výsledkom nepochopenia pravidiel hlasovania platných pre občanov iných členských krajín. Upozornila tiež, že medzi oznámením britskej vlády o účasti Británie na voľbách a dňom ich konania bolo veľmi málo času na to, aby bolo možné občanov dostatočne informovať o volebnom procese a jeho špecifikách.

 

Kvôli zmätkom súvisiacim s brexitom a jeho posúvaním totiž premiérka Theresa Mayová až 7. mája definitívne potvrdila, že krajina voľby do EP usporiada. Dovtedy totiž stále nebolo jasné, či do termínu eurovolieb z EÚ nevystúpia. Práve preto mali potom príslušné orgány naozaj málo času na zrealizovanie všetkých administratívnych úkonov aj riadne informovanie voličov.

 

img

 

Britská opozícia reagovala tým, že Mayovú a jej vládu obvinili zo zámerného pokusu "umlčať hlasy našich spoluobčanov". "Liberálni demokrati budú chcieť, aby vláda niesla zodpovednosť za tieto byrokratické zmätky," uvádza sa vo vyhlásení liberálnych demokratov.

 

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Karnisova

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona