Búrka v Terchovej pripomenula ničivú prívalovú vlnu, ktorá sa udiala pred piatimi rokmi

NETKY.SK • 22 Júl 2019, 17:36 • 2 min
Búrka v Terchovej pripomenula ničivú prívalovú vlnu, ktorá sa udiala pred piatimi rokmi

TERCHOVÁ – Ničivú prívalovú vlnu, ktorá v roku 2014 zničila časť Vrátnej doliny, pripomenula po piatich rokoch organizátorom medzinárodného folklórneho festivalu Jánošíkove dni v Terchovej nedeľňajšia (21. 7.) búrka.

slovakia

left justify in out

"Presne päť rokov od smršte, ktorá nám skoro položila festival v roku 2014. Terchovou sa prehnala neskutočná búrka, ktorá zdevastovala časť Vrátnej doliny a bol ohrozený aj vtedajší ročník Jánošíkových dní. Paradoxne, včera sa to udialo v tom istom dátume a dokonca zhruba aj v tom istom čase. Ale chvalabohu, má to jednu podstatnú zmenu, v Terchovej nie sú hlásené žiadne škody. To znamená, že Jánošíkove dni nie sú ohrozené tak, ako boli pred piatimi rokmi," povedal šéfdramaturg Jánošíkových dní Peter Cabadaj v pondelok na tlačovej konferencii v Žiline. Tohtoročný festival chystajú od 31. júla do 4. augusta.

 

img

Chata Vrátna vo Vrátnej doline, kde odstraňujú následky silnej búrky a ničivej prívalovej vlne vo Vrátnej doline z 24. júla 2014. Zdroj: TASR
 

Obloha sa podľa terchovského starostu Jozefa Dávidíka v nedeľu poobede náhle zatiahla. "Už som len chytal mobil, aby som bol v pohotovosti. Opatrenia, ktoré sa urobili pár rokov dozadu, určite pomohli. Funguje to, zatiaľ neboli hlásené nijaké škody. Aj keď čierňava bola veľká, vody tiekli prúdom po ceste, boli plné korytá. Zrazu to zmizlo, takže sme si povedali chvalabohu, nás to obišlo. Ale búrka a povodeň sa prihlásila. Po rokoch sme mali také memento, dávajte si pozor, príde to zrazu," podotkol Dávidík.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies