Vo veku 97 rokov zomrela Doris Day

NETKY.SK • 13 Máj 2019, 16:42 • 2 min
Vo veku 97 rokov zomrela Doris Day

LOS ANGELES - Umelkyňa Doris Day oslávila 97. narodeniny 3. apríla. Jej nadácia Doris Day Animal Foundation potvrdila, že naposledy vydýchla v pondelok v ranných hodinách vo svojom dome v Carmel Valley v Kalifornii v kruhu najbližších.

slovakia

left justify in out

"Day mala na svoj vek výborné zdravie, až kým nedávno nedostala vážny zápal pľúc, ktorý sa skončil jej smrťou," uviedla nadácia v stanovisku.


Doris Day, vlastným menom Doris Mary Ann Kappelhoff, patrila v 50. a 60. rokoch medzi najpopulárnejšie herečky. Zahrala si v 39 filmoch, medzi ktorými sú napríklad Muž, ktorý vedel priveľa (1956), Učiteľkin miláčik (1958) či Nočný rozhovor (1959).

 

 

Za výkon v poslednom menovanom ju nominovali na Oscara. Na konte má štyri Zlaté glóbusy vrátane Ceny Cecila B. DeMilla za celoživotné dielo z roku 1989, a tiež cenu Grammy za celoživotné dielo. Ako speváčka vydala viac než dvadsať albumov, pričom viaceré z nich boli zároveň soundtrackmi snímok, v ktorých si zahrala. Venovala sa tiež ochrane zvierat.
 

 

Nadácia Doris Dayovej na ochranu zvierat spresnila, že herečka zomrela v pondelok nadránom vo svojom dome v kalifornskom Carmel Valley, na predmestí San Diega.

 

Nadácia v e-mailovom oznámení uviedla, že Dayová skonala obklopená blízkymi priateľmi a "až donedávna, keď dostala vážny zápal pľúc, mala na svoj vek vynikajúce zdravie".

 

 

Bola známa ako speváčka s "medovým hlasom" a ako herečka, ktorej filmové drámy, muzikály a komédie s nevinným sexuálnym ladením z nej v 50. aj 60. rokoch urobili top hviezdu a zaradili ju medzi najpopulárnejšie filmové herečky v dejinách kinematografie.

 

 

Dayovej spevavý hlas, prirodzená krása blondínky a výnimočne žiarivý úsmev jej priniesli sériu hitov, najprv v hudobnom svete a neskôr v Hollywoode.

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská

Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona