Tak zlé ako španielska chrípka to nebude, upokojujú odborníci

NETKY.SK • 18 Marec 2020, 18:46 • 2 min
Tak zlé ako španielska chrípka to nebude, upokojujú odborníci

Porovnanie súčasnej pandémie nového koronavírusu a španielskej chrípky, ktorá obletela svet pred sto rokmi, sa priamo ponúka. Odborníci ale miernia obavy. Svet podľa nich na súčasnú epidémiu zareagoval skôr a je lepšie pripravený. Chorých a obetí preto bude menej.

slovakia

left justify in out

Španielska chrípka sužovala ľudstvo v rokoch 1918 až 1920. Za tieto dva roky sa po celom svete nakazilo 500 miliónov ľudí, čo zodpovedalo 27 percentám, teda takmer tretine vtedajšej populácie. Španielska chrípka z roku 1918 so svojimi 50 miliónmi mŕtvych vo svete medzi modernými pandémiami jednoznačne dominuje.

 

Udrela počas vojny

Kontext bol ale vtedy úplne odlišný, a to najmä preto, že pandémia španielskej chrípky na svet udrela v čase, keď zúrila prvá svetová vojna. Pri prvej vlne epidémie v máji a júni v roku 1918 v Európe vlády, zamestnané vojnou, neprikladali význam.

 

Napríklad vo Francúzsku si úrady uvedomili závažnosť situácie až na jeseň 1918, kedy epidémia dosiahla vrchol. Boli prijaté opatrenia, ako bolo uzatváranie verejných miest, ale tie sa aplikovali rôzne. "Bolo toľko chorých, že už neboli žiadni pracovníci ani materiál, aby sa verejné miesta dezinfikovali," vysvetľuje Freddy Vinet z Univerzity Paula Valéryho v Montpellier, ktorý v roku 2018 publikoval knihu o histórii španielskej chrípky.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Nicole Eileen Kerester (@carolvickifan84),

 

Jediné účinné karantény v čase šírenia španielskej chrípky fungovali na odľahlých ostrovoch, ako bola Západná Samoa, kde bola americká armáda. To bolo jedno z mála miest, ktorým sa nákaza vyhla.

 

Nebáť sa, ale nič nepodceňovať

To, že Covid-19 najskôr nebude mať taký závažný priebeh ako pandémia španielskej chrípky, neznamená, že je možné brať vírus SARS-CoV-2 na ľahkú váhu.

 

Oproti vírusu, ktorý spôsobil epidémiu SARS z roku 2002, sa totiž SARS-CoV-2 ľahšie šíri, a to aj kvôli tomu, že nakazení a tým pádom infekční ľudia môžu mať len veľmi mierne alebo žiadne ťažkosti. U SARS mal každý nakazený stredne závažné alebo vážne symptómy a musel byť hospitalizovaný.

 

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

Príspevok, ktorý zdieľa Cody W Evans (@codyevans11b),

 

Prečo sa volá španielska?

Pôvod epidémie, zistený prvýkrát v marci v roku 1918 v Spojených štátoch, zostáva nejasný. Mohla vyjsť z Číny, rovnako ako súčasná pandémia COVID-19. Žiadny dôkaz však túto teóriu nepotvrdil. Odkiaľ teda názov španielska chrípka? Epidémia vďačí za svoj prívlastok tomu, že španielska tlač bola medzi prvými, kto o chorobe v máji 1918 v Európe informoval.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
barbora lučivjanská
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies