Žena s transplantovanou maternicou čaká už druhé dieťa

NETKY.SK • 21 Jún 2016, 10:16 • 2 min
Žena s transplantovanou maternicou čaká už druhé dieťa

BRATISLAVA - Nemenovaná Švédka s transplantovanou maternicou čaká už druhé dieťa. Na výročnej konferencii britskej asociácie Royal College of Obstetricians and Gynaecologists v Birminghame to uviedol Mats Brännström z Univerzity v Göteborgu, ktorého tím v roku 2013 transplantoval maternice deviatim ženám.

slovakia

left justify in out

Dvom zo spomínaných deviatich žien museli neskôr maternice odstrániť, v jednom prípade bola dôvodom infekcia a v druhom zas trombóza. Zvyšných sedem žien priviedlo na svet už celkovo päť detí, pričom prvé z nich sa narodilo v septembri 2014. Jeho vtedy 36-ročnej matke, ktorá sa narodila bez maternice, darovala tento orgán 61-ročná rodinná priateľka. Keďže žena mala funkčné vaječníky, absolvovali s partnerom umelé oplodnenie, z ktorého vzišlo jedenásť embryí. Tie lekári z Univerzity v Göteborgu zmrazili a následne žene transplantovali maternicu. Rok po zákroku sa potom rozhodli do maternice implantovať jedno z embryí, čo sa podarilo a žena otehotnela. Dieťa sa narodilo predčasne v 32. týždni tehotenstva po tom, ako matke diagnostikovali preeklampsiu a dieťa malo abnormálny srdcový rytmus.


Lekári vo Veľkej Británii už dostali povolenie vykonať prvých desať transplantácií maternice. Na rozdiel od Švédska však budú darkyňami ženy, u ktorých už nastala mozgová smrť, ich srdce však ešte bude biť. Podľa Brännströma však v budúcnosti budú môcť ženám implantovať maternice, ktoré vypestujú priamo z ich kmeňových buniek. Táto technológia by mohla byť podľa jeho slov dostupná o desať až pätnásť rokov.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies