Zemetrasenie s magnitúdou 3,8 zasiahlo oblasť neďaleko Sofie

NETKY.SK • 29 Máj 2012, 11:25 • 2 min
Zemetrasenie s magnitúdou 3,8 zasiahlo oblasť neďaleko Sofie

Zemetrasenie s magnitúdou 3,8 zasiahlo oblasť neďaleko Sofie - Svet Zemetrasenie s magnitúdou 3,8 s epicentrom iba 25 kilometrov juhozápadne od bulharskej metropoly Sofia dnes zaznamenali o 10. 20 h miestneho času (11.

slovakia

left justify in out

img

Zemetrasenie s magnitúdou 3,8 s epicentrom iba 25 kilometrov juhozápadne od bulharskej metropoly Sofia dnes zaznamenali o 10.20 h miestneho času (11.20 h SELČ). Informoval tom Geofyzikálny inštitút Bulharskej akadémie vied, ktorý citovala tlačová agentúra BTA.
      Otrasy bolo cítiť v Sofii, meste Pernik a dedine Vladaja.
      Po silnom zemetrasení s magnitúdou 5,8 v utorok 22. mája dalo dnes Bulharsko úspešne do prevádzky varovný systém, uviedol novinárom minister vnútra Cvetan Cvetanov v Pazardžiku na juhu Bulharska.
      Cvetanov tiež povedal, že po zemetraseniach s magnitúdou 4,0 a vyššou musia byť ľudia, v súlade s pravidlami, informovaní o skutočnej situácii. "Dnes sme sa rozhodli spustiť varovný systém a do ulíc sme poslali jednotky civilnej obrany, aby na to upozornili ľudí megafónmi," dodal Cvetanov.
      Šéf rezortu obrany takisto informoval, že minister školstva Sergej Ignatov má ešte rozhodnúť, či budú v Perniku zrušené školské záverečné skúšky.
      Študentov po dnešných otrasoch okamžite vyviedli zo škôl a zatvorili aj niektoré úrady. Ľudia opäť vybiehali do ulíc, tak ako 22. mája. Starostka Perniku Rosica Janakievová uviedla, že dnes nedošlo k žiadnym škodám.
      Minulý týždeň došlo v oblasti Sofie a Perniku k zemetraseniu s magnitúdou 5,8, po ňom nasledovalo najmenej 30 slabších otrasov. Zranenia pri zemetrasení utrpelo najmenej 30 ľudí.
      V Pernickej oblasti, kde malo minulotýždňové zemetrasenie epicentrum, vyhlásili výnimočný stav. Všetci zranení pochádzali z mesta Pernik, ktoré bolo najviac zasiahnuté. Otrasy zeme tam mierne poškodili mnohé domy. 
      Minulotýždňové zemetrasenie je v okolí Sofie najsilnejším od roku 1917, keď bulharskú metropolu postihli otrasy zeme s magnitúdou 5,5.

Zdroj: TASR



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies