Zemana teší úspech proeurópskych strán

NETKY.SK • 27 Máj 2014, 07:12 • 2 min
Zemana teší úspech proeurópskych strán

PRAHA - Českého prezidenta Miloša Zemana teší úspech "proeurópskych strán" vo voľbách do Európskeho parlamentu.

slovakia

left justify in out

Týmto vyjadrením sa výrazne líši od svojho predchodcu a vyhláseného euroskeptika Václava Klausa. "Pán prezident blahoželá hnutiu ANO k víťazstvu v európskych voľbách," uviedol Zemanov hovorca Jiří Ovčáček. "Len tri mandáty z 21 boli prisúdené euroskeptikom," tlmočil hovorca prezidentovo stanovisko.

Dve kreslá získali občianski demokrati, jedno nováčik v europarlamente Strana slobodných občanov. Medzi eurokritické strany tak prezident Zeman na rozdiel od premiéra Bohuslava Sobotku neradí komunistov, ktorí získali tri kreslá. 


České centristické hnutie ANO, ktorého predsedom je minister financií slovenského pôvodu Andrej Babiš, zvíťazilo v tamojších voľbách do Európskeho parlamentu (EP) so ziskom 16,13 percenta hlasov. Zoskupenie s tesným odstupom predbehlo stredopravicovú opozičnú stranu TOP09 (15,95 percenta) ako aj sociálnych demokratov premiéra Bohuslava Sobotku (14,17 percenta), všetky tri subjekty by však mali mať v pléne rovnako po štyroch kreslách. Za trojicou najúspešnejších strán, ktorých postoje sú prevažne proeurópske, nasledujú komunisti (10,98 percenta), ľudovci (9,95 percenta) a euroskeptickí občianski demokrati (7,67 percenta). Jedno kreslo v EP si zabezpečila i euroskeptická Strana slobodných občanov (5,24 percenta), čo pre ňu znamená vôbec prvý volebný úspech. Volebná účasť v Česku dosiahla 18,2 percenta, nižšia bola len na Slovensku. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies