Vidina hrozivej smrti pre námorníkov po stáročia: Odkiaľ sirény pochádzajú a čo znamená ich plač?

NETKY.SK • 16 December 2023, 14:24 • 2 min
Vidina hrozivej smrti pre námorníkov po stáročia: Odkiaľ sirény pochádzajú a čo znamená ich plač?

Podľa niektorých zdrojov je najstaršou známou legendou o sirénach príbeh Atargatis, bohyne plodnosti a lásky, ktorá pochádzala zo Sýrie. Podľa tejto legendy sa Atargatis zamilovala do smrteľníka, ktorého však nechtiac zabila svojou božskou silou.

slovakia

left justify in out


Sirény sú bytosti antickej mytológie, ktoré svojím neodolateľným vábivým spevom lákali námorníkov k svojmu ostrovu, kde ich loď stroskotala na útesoch.

Ich pôvod, vzhľad a význam sa menili v priebehu histórie, ale vždy zostali fascinujúcim symbolom ľudskej túžby, nebezpečenstva a krásy. V tomto článku sa pozrieme na niektoré z najzaujímavejších faktov a legiend o sirénach, ktoré sa zachovali v rôznych kultúrach a umeniach.

Najstaršia legenda pochádza zo Sýrie

Podľa niektorých zdrojov je najstaršou známou legendou o sirénach príbeh Atargatis, bohyne plodnosti a lásky, ktorá pochádzala zo Sýrie. Podľa tejto legendy sa Atargatis zamilovala do smrteľníka, ktorého však nechtiac zabila svojou božskou silou. 

Zarmútená a vinná sa vrhla do jazera, aby sa zmenila na rybu, ale len jej dolná polovica sa premenila, zatiaľ čo horná zostala ľudská. Tento hybridný vzhľad sa stal typickým pre sirény v stredoveku a novoveku, keď sa začali zamieňať s morskými pannami.

Napoly ženy, napoly vtáky

V antickom Grécku a Ríme boli sirény zobrazované ako napoly ženy, napoly vtáky, podobne ako harpyje. Ich počet sa líšil od dvoch do piatich, ale najčastejšie sa uvádzajú tri mená: Parthenope, Ligeia a Leukosia. 

Sirény boli považované za dcéry boha rieky Achelóa a múzy Terpsichory, alebo za dcéry morského boha Forkýsa a jeho sestry Kétó. Boli spojené s bohyňou Persefonou, ktorú uniesol Hádes do podsvetia, a preto sa stali symbolmi smrti a zatrpknutia.

Sirény sa stretli s Odysseom a Argonautmi

Dve najslávnejšie príbehy o sirénach sa nachádzajú v gréckych eposoch Odyssea a Argonautika. V Odyssei sa hlavný hrdina Odysseus pri svojej dlhej plavbe z trojskej vojny dostal na dosah sirén, ktoré ho chceli zlákať svojím spevom. 

Odysseus bol zvedavý na ich hlas, ale vedel, že by to znamenalo jeho koniec. Preto si dal zalepiť uši svojim mužom voskom a nechal sa priviazať k stĺpu lode, aby nemohol uniknúť. Takto sa stal jediným človekom, ktorý počul sirény a prežil.

V Argonautike sa skupina hrdinov vedená Jásonom vydala na nebezpečnú výpravu za zlatým rounom, pri ktorej narazili na sirény. Našťastie mali so sebou slávneho speváka Orfea, ktorý svojím spevom prehlušil sirény a zachránil svojich druhov.

Inšpirácia pre umelcov

Sirény, mýtické bytosti s telom vtáka a hlavou ženy, ktoré svojím spevom lákali námorníkov k záhube, boli častým motívom v starovekom a stredovekom umení. V gréckej a rímskej mytológii sa sirény objavovali na vázach, minciach, mozaikách, sochách a nástenných maľbách. 

Pokušenie

V stredoveku sa sirény stali symbolom pokušenia a hriechu, najmä pýchy a cudzoložstva. V kresťanskej ikonografii sa sirény často zobrazovali na kostolných portáloch, vitrážach, freskách a iluminovaných rukopisoch.

V niektorých prípadoch sa sirény spájali s Pannou Máriou, ktorá bola považovaná za protiklad sirén a ochránkyňu námorníkov. V danteovskej Božskej komédii sa siréna objavila ako podoba nečistoty, ktorá sa pokúsila zlákať Danteho v očistci.

V renesancii a baroku sa sirény stali populárnym námetom pre maliarov, sochárov a básnikov. V týchto obdobiach sa sirény často zobrazovali ako polovičné ženy a polovičné ryby, podobne ako morské panny.

Tento typ sirény sa nazýval sirena, zatiaľ čo pôvodný typ sirény sa nazýval harpyja. Medzi známe umelecké diela s motívom sirien patria napríklad Botticelliho Zrodenie Venuše, Rubensova Smrť Orfea, Berniniho Fontána štyroch riek, Shakespearova Búrka a Miltonov Stratený raj.

Ženská sila

V novoveku sa sirény stali súčasťou populárnej kultúry a literatúry. V 19. storočí sa sirény objavovali v romantických a gotických príbehoch, ako napríklad Andersenovej Morskej panny, Poeovej Ligei, Tennysonovej Siréne alebo Wagnerovej opere Lohengrin. 

V 20. a 21. storočí sa sirény stali súčasťou fantasy a sci-fi žánrov, ako napríklad v Tolkienovej Pánu prsteňov, Lewisovej Narnii, Rowlingovej Harry Potterovi, Hesseovej Sirene, Meyerovej Hostiteli alebo Disneyovej Malé mořské víle. Sirény sa tiež stali symbolom sexuálnej príťažlivosti a ženskej sily, ako napríklad v logu spoločnosti Starbucks, v reklame na parfumy, v hudobných videoklipoch alebo v feministických dielach.

Sirény teda predstavujú fascinujúci fenomén, ktorý sa vyskytuje v rôznych formách a významoch v histórii umenia a kultúry. Od starovekých mýtov až po moderné médiá sa sirény stali neoddeliteľnou súčasťou ľudskej imaginácie a tvorivosti.

Zdroje:

www.sk.asayamind.com/siren

www.britannica.com/topic/Siren-Greek-mythology

www.mythologysource.com/what-was-a-siren/

www.mythology.net/greek/greek-creatures/siren/

www.greekgodsandgoddesses.net/myths/the-sirens/

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Lucie Balgová
foto: www.villamirella.it
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies