Zeman si dokazuje prevahu nad všetkými, domnievajú sa právnici

NETKY.SK • 21 September 2019, 9:28 • 2 min
Zeman si dokazuje prevahu nad všetkými, domnievajú sa právnici

PRAHA - Český prezident Miloš Zeman si vyjadrením o prípadnom udelení abolície premiérovi Andrejovi Babišovi (ANO) dokazuje moc nad ním, ale aj nad všetkými ostatnými občanmi Českej republiky. Tak komentovala v sobotu na českom spravodajskom serveri Novinky.cz Zemanov štvrtkový výrok bývalá senátorka a niekdajšia podpredsedníčka českého ústavného súdu Eliška Wagnerová.

slovakia

left justify in out

Ďalší právnici zase hovoria o nátlaku na najvyššieho štátneho zástupcu (generálneho prokurátora) Pavla Zemana či o odkaze, že jeho záver bude bezpredmetný, píšu ďalej Novinky, on-line magazín denníka Právo.

 

Sudcovská únia i Únia štátnych zástupcov (prokurátorov) je však vo vyjadreniach k výroku prezidenta výrazne vlažnejšia a viac-menej ho ústami svojich šéfov odmieta komentovať, uvádza denník Právo.

 

"Inštitút milosti, vrátane tej abolície, hrá v ústavnom systéme iste úlohu, ale počíta sa s tým, že bude v rukách rozvážneho a 'dobroverného' človeka... no a Miloš Zeman..." hľadala Wagnerová ťažko odpoveď na otázku, ako chápe prezidentov výrok, poznamenávajú Novinky.cz.

 

obrazok

 

Vzápätí však slová našla. "Pôsobí to na mňa tak, že si dokazuje prevahu moci, nielen nad nami všetkými, čo je teda hrôza, pretože takto sa správa monarcha, a nie prezident v právnom štáte, ale aj nad Andrejom Babišom si tú prevahu dokazuje," domnieva sa exsenátorka v rozhovore pre denník Právo.

 

Miloš Zeman vo štvrtok v televízii Barrandov uviedol, že premiérovi Babišovi už v súvislosti s kauzou Čapí hnízdo nič nehrozí, pretože aj v prípade, ak by najvyšší štátny zástupca rozhodol o obnovení jeho trestného stíhania, prezident by ho zasa zastavil.

 

Český prezident zároveň dodal, že ak to bude nutné, využije svoje ústavné právo tzv. abolície, teda nariadenia, aby sa v trestnom konaní nepokračovalo. Podľa vlastných slov však dúfa, že to nebude potrebné.

 

 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Jana Hupková

Netky
JAR JE TU O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona