Železnice a cesty v Škótsku ochromila silná búrka Xaver

NETKY.SK • 5 December 2013, 12:35 • 2 min
Železnice a cesty v Škótsku ochromila silná búrka Xaver

LONDÝN - Celú škótsku železničnú sieť vyradila dnes z prevádzky búrka Xaver, sprevádzaná nárazovým vetrom s rýchlosťou viac ako 160 kilometrov za hodinu. Podľa správ stanice BBC zostalo bez elektriny približne 40.000 domácností.

slovakia

left justify in out

V dôsledku lokálnych záplav, spadnutých stromov alebo prevrátených kamiónov museli uzavrieť množstvo ciest a mostov po celom Škótsku a úrady varovali motoristov, aby sa nevydávali na cesty. Na severe Škótska zaznamenali nárazy vetra s rýchlosťou až 183 kilometrov za hodinu. Železničná spoločnosť ScotRail na neurčito pozastavila premávku všetkých svojich vlakov.

Hlavnú vlakovú stanicu v Glasgowe podľa novín The Scotsman evakuovali po tom, ako na jej sklenenú strechu dopadli vetrom prinesené kusy materiálu a hrozilo potenciálne riziko zranenia cestujúcich.  Letiská v Glasgowe, Edinburghu a Aberdeene museli zrušiť časť letov a v obmedzenom režime premáva i trajektová doprava pri pobreží Škótska. Extrémne počasie si vynútilo aj uzavretie škôl na severe krajiny. 

Búrka Xaver spôsobila výpadky elektriny a dopravné komplikácie aj v ďalších častiach Spojeného kráľovstva vrátane Severného Írska. Obyvatelia pobrežných oblastí Anglicka sa pripravujú na najväčšiu prílivovú vlnu za posledných 30 rokov. Pre oblasť bolo vydaných 18 vážnych varovaní upozorňujúcich na riziko záplav. 



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Redakcia Netky
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies