Elon Musk žaluje spoločnosť OpenAI. Čo je dôvodom sporu?

NETKY.SK • 3 Marec 2024, 10:30 • 2 min
Elon Musk žaluje spoločnosť OpenAI. Čo je dôvodom sporu?

Elon Musk podal žalobu proti spoločnosti OpenAI a jej spoluzakladateľom Samovi Altmanovi a Gregovi Brockmanovi s tvrdením, že spoločnosť porušila svoju počiatočnú dohodu tým, že sa snaží dosiahnuť zisky namiesto pôvodnej filozofie vyvíjať umelú inteligenciu, ktorá by neziskovo prinášala úžitok ľudstvu.

slovakia

left justify in out

V žalobe, ktorá bola podaná na súde v San Franciscu vo štvrtok večer, Musk, spoluzakladateľ a prvotný podporovateľ OpenAI, tvrdí, že Altman a Brockman ho presvedčili, aby v roku 2015 pomohol založiť a financovať začínajúcu spoločnosť s prísľubom, že sa jedná o neziskovú organizáciu.

Zakladateľská dohoda požadovala, aby OpenAI poskytovala svoju technológiu voľne dostupnú verejnosti.

Žaloba tiež tvrdí blízke prepojenie medzi spoločnosťou Microsoft a OpenAI, pričom OpenAI sa podľa nej transformovala do modelu zameraného na komercializáciu svojho výskumu AGI po partnerstve s Microsoftom, ktorý do spoločnosti investoval približne 13 miliárd dolárov.

„V skutočnosti sa však spoločnosť OpenAI stala uzavretým zdrojom najväčšej technologickej spoločnosti na svete: Microsoftu. Pod svojím novým vedením sa teraz nielen vyvíja, ale aj vylepšuje AGI, aby maximalizovala zisky pre Microsoft, nie však pre úžitok ľudstva," konštatovala žaloba, pričom dodáva, že ide o hrubú zradu zakladateľskej dohody.

Musk tiež tvrdí, že OpenAI a Microsoft neoprávnené licencovali GPT-4 napriek dohode, že schopnosti AGI OpenAI ostanú bezplatné. 

Súdnym sporom Musk usiluje o to, aby OpenAI dodržiavala svoj pôvodný zámer a bola prípadne zablokovaná od monetizovaných technológií vyvinutých pod svojím neziskovým charakterom.

Rovnako požaduje o vrátenie darov, ktoré mali financovať jeho verejnoprospešný výskum, pokiaľ teraz figurujú pre súkromný zisk.

Musk opustil radu OpenAI v roku 2018. Podľa právnej sťažnosti im venoval viac ako 44 miliónov dolárov od roku 2016 do septembra 2020. Niekoľko rokov bol ich najväčším prispievateľom.

„Mám ho rád, ale podľa mňa je úplne na omyle," adresoval Altman na opakujúce sa pochybnosti Muska na konferencii minulý rok. „Môže si povedať, čo chce, ale ja som hrdý na to, čo robíme, a myslím si, že tým pozitívne prispejeme svetu. Snažíme sa ostať nad vecou."



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Sarah Horová
Zdroj/foto: Xinhua, Elon Musk. (english.news.cn)
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies