Zelenskyj: Boje na celom fronte sú "ťažké", ale Ukrajina "dominuje"

NETKY.SK • 4 August 2023, 08:53 • 2 min
Zelenskyj: Boje na celom fronte sú "ťažké", ale Ukrajina "dominuje"

KYJEV - Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj vo štvrtok oznámil, že ukrajinskí vojaci čelia brutálnym ruským útokom a bojom po celom fronte, ale napriek tomu majú prevahu.

slovakia

left justify in out

"Okupanti sa snažia našich chlapcov zastaviť všetkou silou. Ich útoky sú veľmi brutálne," povedal Zelenskyj. Dodal, že "všade je to ťažké. Ale nech robí nepriateľ čokoľvek, dominujú ukrajinské sily". Ukrajina spustila dlho očakávanú protiofenzívu v júni. Cieľom je vytlačiť ruských vojakov z území na východe a na juhu, ale Ukrajinci dosahujú len mierny postup.

Prezident uviedol, že vojaci tvrdo bojujú na východe okolo miest Kupiansk, Lyman, Bachmut, Marijinka a Avdijivka a na južnom fronte. Ukrajina koncom leta a začiatkom jesene v roku 2022 pri bleskových protiofenzívach oslobodila územie okolo miest Cherson a Charkov. Ukrajinské sily však teraz vedú boje proti dobre opevneným a zakopaným ruským silám, ktoré za niekoľko mesiacov vybudovali obranné pozície. Kyjev už predtým varoval, že táto protiofenzíva môže byť dlhá a ťažká, a vyzval spojencov, aby posielali Ukrajine viac zbraní.

Ukrajinskú protiofenzívu spomaľuje značný rozsah zamínovaného územia, keďže ruskí vojaci nastražili míny a výbušniny na stovkách kilometrov ukrajinského frontu. Ukrajinskí ženisti míny našli dokonca aj v telách mŕtvych ruských vojakov. Pozemné míny spôsobili na začiatku protiofenzívy v júni obrovské straty, povedal ukrajinský anestéziológ Olexandr zo 128. brigády, ktorý pôsobí v poľnej nemocnici na frontovej línii. Po spomalení postupu jednotiek sa počet ranených prichádzajúcich do jeho nemocnice výrazne znížil.

Jeden ženista Reuters povedal o nastražených telách ruských vojakov na opustenom stanovišti. "Boli tam traja alebo štyria mŕtvi," opísal situáciu 47-ročný Volodmyr. "Dvaja ležali jeden na druhom, čo nám bolo podozrivé. Ak by ich zabila explózia, ich telá by boli rozhádzané rôznymi smermi. Urobili sme dobre, že sme sa ich nedotkli. Keď sme tam totiž použili naše ´mača´, videli sme, že pod nimi je PM," dodal ženista.

 

Mača je skladací oceľový hák na vyberanie nastražených výbušnín. Prezývku dostal podľa rozťahovateľných klieští, ktoré "vyskočia" ako mačacie pazúry. PM je protipechotná mína zo sovietskych čias. "Vybuchla a vyhodila ich do vzduchu, ale nám sa nič nestalo, vďaka Bohu," dodal Volodymyr. "Stratíme jedného ženistu denne, buď sa zraní alebo zomrie. Je to veľmi nebezpečná práca," vyhlásil. Ako prví postupujú ženisti, až potom ostatní vojaci. "Rusi kladú míny všade. Do dverí, krabíc a debničiek, dokonca aj do hračiek," povedal ženista. "Dokonca aj do vlastných padlých. Vedia, že naše zdravotnícko-evakuačné skupiny zbierajú ranených a mŕtvych, pod ktorými potom nájdu tieto výbušniny. A to je pre nás veľmi nebezpečné," vysvetlil Volodymyr.



twiterfacebooklinkedinwhatsapp

Za Netky.sk
Marek Nemček
Zdroj: TASR / AFP Foto: The Christian Science Monitor
Netky
LETNÉ PRÁZDNINY O
00 DNÍ 00 HODÍN 00 MINÚT 00 SEKÚND
logo
Copyright © 2023 PetsoftMedia Inc.
Všetky práva sú vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ, fotografií a video správ zo zdrojov TASR, SITA, taktiež z vlastnej autorskej tvorby, je bez predchádzajúceho písomného súhlasu porušením autorského zákona

Pre používanie spravodajstva Netky.sk je potrebné povoliť cookies